enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5386
EURO
34,8715
ALTIN
2.444,12
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

EPDK, Elektrik fiyatlarına yansıyacak birçok önemli bedeli belirledi

EPDK, Elektrik fiyatlarına yansıyacak birçok önemli bedeli belirledi
31.12.2023 02:15
0
A+
A-

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2024 yılı için geçerli olacak elektrik güvence, kesme-bağlama, sayaç kontrol, ödeme ve ikinci bildirim bırakma bedellerini belirledi.

Buna göre, mesken aboneleri için güvence bedeli kilovat başına 136 lira 20 kuruş olarak belirlendi. Bu, 2023 yılındaki 128,90 liralık güvence bedeline göre yüzde 6,3’lük bir artış anlamına geliyor.

Elektrik kesme-bağlama bedeli ise alçak gerilim için 72 lira 60 kuruş, orta gerilim için 543 lira 60 kuruş olarak belirlendi. Bu, 2023 yılındaki alçak gerilim kesme-bağlama bedeli olan 69,50 liraya göre yüzde 4,5’lik bir artış, orta gerilim kesme-bağlama bedeli olan 522,50 liraya göre ise yüzde 4,2’lik bir artış anlamına geliyor.

Sayaç kontrol bedeli ise direkt bağlı tek fazlı aktif veya üç fazlı aktif ve/veya reaktif sayaç için 100 lira 60 kuruş, akım trafolu ve/veya gerilim trafolu aktif ve/veya reaktif sayaçlar için 127 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Bu, 2023 yılındaki direkt bağlı tek fazlı aktif veya üç fazlı aktif ve/veya reaktif sayaç kontrol bedeli olan 97,50 liraya göre yüzde 3,1’lik bir artış, akım trafolu ve/veya gerilim trafolu aktif ve/veya reaktif sayaçlar için kontrol bedeli olan 123 liraya göre ise yüzde 3,2’lik bir artış anlamına geliyor.

Görevli tedarik şirketlerinin dağıtım şirketlerinden aldıkları ödeme bildirimi ve ikinci bildirim bırakma hizmetine ilişkin bedeller de onaylandı. Buna göre, alçak gerilim için ödeme bildirimi bırakma bedeli 215 kuruş, orta gerilim için 2 lira 15 kuruş oldu. Alçak gerilim için ikinci bildirim bırakma bedelinin 4 lira 31 kuruş, orta gerilim için ise 43 lira 22 kuruş olmasına karar verildi.

EPDK, şebeke işletmecisi başvuru ve yıllık işletim bedeli, görevli tedarik şirketleri yıllık işletim bedeli, şebeke işletmecisi ve görevli tedarik şirketleri işlem bedeli, 50 kilovat ve altı çatı ve cephe uygulamalı güneş enerjisine dayalı elektik üretim tesisleri için proje onay ve kabul işlemleri bedeli ile otomatik sayaç okuma sistemi ilave veri talebi bedelini de belirledi.

HABERLER  Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Şanlıurfa'ya 23 sözleşmeli personel alımı

Kurum, alçak ve orta gerilim elektrik hatları için bağlantı bedeli, güneş enerjisine dayalı lisanssız elektrik üretim tesisleri için proje onay ve kabul bedeli ve teknik kalite ölçüm hizmet bedelini de onayladı.

Elektrik Fiyatlarına Yansıması Bekleniyor

EPDK tarafından belirlenen bu bedeller, elektrik faturalarına yansıması bekleniyor. Özellikle güvence bedeli, mesken aboneleri için önemli bir artış anlamına geliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.