Osmanlı döneminde inşa edilen han, kimi zaman kışla, kimi zaman yetimhane, kimi zaman da ambar olarak kullanıldı. Son olarak 1980 yılında Şanlıurfa Belediyesi tarafından odun pazarı ve marangozhane olarak da kullanılan tarihi yer, şu anda atıl durumda ve kullanılamaz halde duruyor.
Mülkiyeti, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nde olan ve 2008 yılında ihale edilerek kiraya verilen han, otel olarak faaliyete geçirilmesi planlanıyordu. Ancak başlatılan çalışmaların ardından maddi imkânsızlık ve tarihi mekânda usulsüz kazı çalışmaları nedeniyle el değiştirerek, Millet Hanı Yatırım Turizm A.Ş.’ye devredildi. Fakat yapılan devir sonrası 302 yataklı butik otel olarak tasarlanan ve maliyeti de 64 milyon lira olarak belirlenen tarihi Millet Hanı’nın çalışmaları yine yarım kalarak bir arpa boyu yol kat edilemedi.
Millet Hanı’nın restorasyon projesi tam 7 vali eskitti. Projenin gündeme gelmesinden itibaren kentte Yusuf Yavaşcan, Nuri Okutan, Celalettin Güvenç, İzzettin Küçük, Güngör Azim Tuna, Abdullah Erin ve Salih Ayhan vali olarak görev yaptı.
Şanlıurfa’nın turizm potansiyelini artırması ve kentin tarihini tanıtması açısından önemli bir yere sahip olan Millet Hanı’nın bir an önce restore edilerek turizme kazandırılması bekleniyor.