Rapora göre, Şanlıurfa’da 2023 yılında yaşanan iş cinayetlerinin 19’u inşaat ve yol, 4’ü tarım ve orman, 3’ü taşımacılık, 2’si metal iş kolunda yaşandı.
İş cinayetlerinde ölenlerin 17’si erkek, 14’ü ise kadındı. Ölen işçilerden 2’si çocuk, 1’i ise mülteciydi.
İş cinayetlerinin ölüm sebeplerine göre dağılımında ise, 12’si ezilme ve göçük, 9’u yüksekten düşme, 4’ü trafik ve servis kazası, 2’si elektrik çarpması, 2’si zehirlenme, 1’i yıldırım çarpması, 1’i de boğulma olarak kayıtlara geçti.
İş cinayetlerinin illere göre dağılımında ise, Şanlıurfa’yı 22’şer ölümle Bursa ve Denizli takip etti. 20’şer ölümle Antalya ve Aydın, 18’er ölümle Manisa ve Muğla, 16’şar ölümle İzmir ve Kocaeli, 15’er ölümle Ankara ve Gaziantep, 14’er ölümle İstanbul ve Diyarbakır, 13’er ölümle Hatay ve Konya, 12’şer ölümle Ordu ve Samsun, 11’er ölümle Çorum ve Niğde, 10’ar ölümle Kırıkkale ve Kırşehir, 9’ar ölümle Adıyaman ve Edirne, 8’er ölümle Afyon ve Artvin, 7’şer ölümle Bartın ve Bingöl, 6’şar ölümle Bitlis ve Erzurum, 5’er ölümle Düzce ve Eskişehir, 4’er ölümle Hakkari ve Isparta, 3’er ölümle Kahramanmaraş ve Karaman, 2’şer ölümle Kastamonu, Kayseri ve Malatya, 1’er ölümle Sivas, Uşak, Zonguldak, Hollanda, Kongo, Romanya ve Rusya’da yaşandı.
İş cinayetlerinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınmaması ve iş güvenliğinin sağlanmaması nedeniyle her yıl yüzlerce işçi hayatını kaybediyor. İş cinayetlerinin önlenmesi için işçilerin örgütlülüklerinin artırılması, iş güvenliğinin sağlanması ve iş kazalarının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.