enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4542
EURO
34,6446
ALTIN
2.391,36
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
25°C
Şanlıurfa
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C

Şanlıurfa’da ilk defa koltuk altından aort kapak ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa’da ilk defa koltuk altından aort kapak ameliyatı yapıldı
16.01.2024 19:00
0
A+
A-

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Kalp Damar Cerrahi Kliniğinde görevli Uz. Dr. Arif Yasin Çakmak tarafından, kalp rahatsızlığı bulunan hastaya, Şanlıurfa’da ilk defa koltuk altından küçük kesi ile aort kapağı ameliyatı başarıyla uygulandı.

Nefes darlığı şikâyetiyle Kalp Damar Cerrahi polikliniğe müracaat eden 56 yaşındaki kadın hastanın yapılan ileri tetkiklerinde kalp bölgesinde bulunan aort kapağındaki sorun nedeniyle kapak ameliyatı yapılmasına karar verildi. Yatış işlemlerinin ardından hastanın ameliyat için hazırlıkları yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren ve hastanın koltuk altından küçük kesi ile gerçekleştirilen zorlu ameliyat, Şanlıurfa’daki deneyimli doktorlar tarafından başarı ile gerçekleştirildi.

Ameliyatı gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Doktor Arif Yasin Çakmak, “Hastamızın Aort Kapağını değiştirmeyi planladık. Hastamızın yapılan tetkiklerimizde yeni bir yöntem olan kapalı ameliyata uygun olduğunu gördük. Hastamıza koltuk altından kesi yaparak göğüs kafesini kesmeden kapalı yöntemle aort kapak ameliyatını gerçekleştirdik. Bugün hastamızı taburcu ediyoruz. Genel durumu iyi, yapılan kontrollerde de herhangi bir sıkıntımız yok. Bu yöntemi de zaten daha önce koroner by pass ve mitral kapak ameliyatlarında başarıyla gerçekleştirmiştik. Şimdi de hastanemizde ilk defa aort kapak ameliyatında koltuk altından başarıyla geçekleştirdiğimizi tüm Şanlıurfa halkına duyurmak istedik” şeklinde konuştu.

Koltuk altından kalp ameliyatı, göğsün ön bölümünde bulunan sternum dediğimiz, halk arasında iman tahtası olarak bilinen kemiğin elektrikli testere yardımıyla kesilmesine gerek kalmadan, sağ koltuk altından yaklaşık 5-6 cm’lik küçük bir kesi yapılarak, hiç kemik kesmeden kaburgaların arasından girilerek yapılan kalp ameliyatlarını kapsamakta. Bu yöntem, klasik yönteme göre daha az travmatik ve daha kısa sürede iyileşme sağladığı için hasta için daha avantajlı.

Ameliyatın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi, Şanlıurfa’da kalp sağlığı alanındaki gelişmelerin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Bu yöntemin daha yaygın olarak kullanılmasıyla, kalp ameliyatları daha az riskli ve daha konforlu hale gelebilir.

HABERLER  Şanlıurfa'da korona tehlikesi büyüyor!
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.