enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

UÇG’den Kızılkuyu ve Cudi Deresi için öneri

UÇG’den Kızılkuyu ve Cudi Deresi için öneri
16.03.2024 03:44
0
A+
A-

UÇG, OSB’de bulunan fabrikaların doğaya bıraktıkları zehirli atıkların Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Cudi Deresi’nde çevre felaketine yol açtığını belirterek, bu bölgelerin ıslah edilmesi için proje önerilerini sundu.

Urfa Çalışma Grubu (UÇG), Organize sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikaların doğaya bıraktığı zehirli atıklar yüzünden Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Cudi Deresi’nde çevre felaketlerinin yaşanabileceğini belirterek, bu bölgelerin ıslah edilmesi için önerilerde bulundu.

UÇG tarafından önerilen projeler şu şekilde:

“Şanlıurfa Organize sanayi bölgesi atık sularının deşarj edildiği dereye organize besi bölgesinin hayvan atıkları ve işletme atıkları yaklaşık 20 km boyunca insan hayvan ve bitki yaşamını tehdit edecek şekilde zehirli akmaya devam ediyor. OSB Arıtması ve Biyogaz tesisi atıklarının belli parametrelere uygun deşarj edilmediğinden, dere, görüntüsü, kokusu ve zehiri ile kızılkuyu yaban hayatı geliştirme sahasında çevre felaketi oluşturuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde kurulan ve işletme sayısının her geçen gün arttığı organize sanayi bölgesinde gerek hayvan atıkları gerekse işletmedeki diğer atıkların çevre kirliliğini daha da artırdığı görülüyor. Önceleri organize sanayi bölgesindeki atıklar arıtma tesisinde arıtılarak çevreye bırakılıyordu. Ancak son zamanlarda bazı fabrikaların ve yeni kurulan biyogaz tesisinin arıtmadan doğaya bıraktıkları atıklar bölgede yaşayan başta insanlar olmak üzere mera hayvanları ve KIZILKUYU yaban hayatı geliştirme sahasında doğa hayvanlarının hayatını tehdit etmektedir.

Hayvansal, bitkisel, gıda atıklarının, fabrika atıklarının doğaya karıştığı zaman kötü koku, su, hava kirliliğine, hastalık yaymasına neden olduğu bilinmektedir.

Organize sanayi bölgesi atık sularının arıtılarak bırakılması kaçak bırakan fabrikaların önlenmesi ve ayrıca biyogaz tesisinin kaçak olarak atık suları için arıtma tesisinin mutlaka yapılması ve belli periyotlarla denetlenmesi gerekmektedir. OSB ve OBB ‘inde atıkların deşarj edildiği Cudi deresinin ıslah edilerek temiz su akıtılması ve yeni piknik ve mesire alanlarına dönüştürülmesi sağlanabilir. Ayrıca dereden akıtılacak temiz su bölgede yaşayan ceylanlar ile diğer yabani hayvanların su ihtiyacını karşılaması mümkün olacaktır”.

HABERLER  Şanlıurfa'nın 4 ilçesinde ziraat odası başkanlık seçimi yapıldı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.