63 ülkeden yaklaşık bin katılımcının yer aldığı kongre, Anadolu’nun zengin Neolitik mirasını tüm dünyayla paylaşıyor ve Türkiye’yi bilimsel bir merkez olarak öne çıkarıyor. Göbeklitepe’den Karahantepe’ye kadar Anadolu’nun dört bir yanında yapılan kazılar, tarihin derinliklerine ışık tutuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın #GeleceğeMiras projesi kapsamında bu zenginliğin korunması ve dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Kongre, kültürel mirasın korunması ve bilimsel gelişmelere katkı sunulması açısından büyük önem taşıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, “Neolitik dönemin kalbi Anadolu topraklarında atıyor. İnsanlık tarihinin en önemli basamaklarından birinin izlerini taşımaktan ve bu eşsiz mirası dünya ile paylaşmaktan onur duyuyoruz.” dedi.
Bakan Ersoy, Anadolu’nun Neolitik dönemin ilk ortaya çıktığı çekirdek bölge olduğunu vurgulayarak, Göbeklitepe çevresinde bulunan Karahantepe, Sayburç, Çakmaktepe ve Sefertepe gibi önemli yerleşimlerde yürütülen çalışmalarla Anadolu’da Neolitik dönemi daha iyi anlama ve yorumlama imkanı bulduklarını belirtti.
Dünya Neolitik Kongresi, bilim insanları ve araştırmacılar arasında bilgi paylaşımını ve iş birliğini teşvik ederek, Neolitik Çağ’a dair yeni keşifler ve anlayışlar geliştirmeyi amaçlıyor.