enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Harita mühendisi Suruç’taki taban suyuna dikkat çekti

Harita mühendisi Suruç’taki taban suyuna dikkat çekti

Harita mühendisi Suruç’taki taban suyuna dikkat çekti
26.11.2021 15:31
0
A+
A-

Harita Mühendisi Müslüm Yıldırım, DSİ’nin Suruç’ta toprak yapısından kaynaklanan taban suyu yükselmesi sorununa bir an önce çözüm bulması gerektiğini belirterek, “Dünya mirası topraklar son nefesini veriyor… Yazık” dedi.

Harita Mühendisi Müslüm Yıldırım, Suruç’ta taban suyunun yeryüzüne çıkıp tarımsal alanları ve meskun mahalleleri sulak, bataklık hale getirdiğini ifade etti. Yıldırım, bugüne kadar yetkililerin çözüm üretemediği bölgede “dünya mirası toprakların son nefesini verdiğini” söyledi.

Suruç’un güneyindeki tarımsal alanlarda topoğrafik yapı ve toprak yapısından kaynaklı taban suyu yükseliyor.

Bölge çiftçilerinden ve mahalli zirai gübre ve ilaç bayilerinden alınan bilgiye göre taban suyunun yeryüzüne çıktığı bölgelerde sürüm ve ekim yapıldığını anlatan Yıldırım, ekim yapabilenlerin ise suların çekildiği, sulama faaliyetinin olmadığı haziran temmuz ayında ekim yaptıklarını aktardı.

BÖLGEDE DRENAJ VE TAHLİYE KANALLARI YAPILMALI

Zamansız ekilen ürünlerin, hasat mevsiminde yine taban suyundan dolayı verimsiz olduğu ve toplanamadığı, paletli biçerdöverlerin bile tarlalara giremediği, el ile toplamak için işçi bulunamadığının altını çizen Yıldırım, ivedi olarak devlet eliyle drenaj ve tahliye kanallarının yapılması gerektiğini belirtti.

Devlet Su İşleri’nin (DSİ) şu anda 6200 Sayılı Yasanın Ek 9. Maddesi’ne göre bölgede ikinci defa toplulaştırma faaliyetine başlandığına dikkati çeken Yıldırım, bu toplulaştırmanın tarla mülkiyet sınırlarını değiştireceği, alan olarak kayıplar yaşatabileceği, mülkiyet olarak hisseli durumlar ortaya çıkaracağı kaydetti.

“ŞU AN TARLALARA KİRACI DA YOK ALICI DA”

Yıldırım, verimli toprakların yok olmakla yüz yüze olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Suruç’un taban suyunun yüksek olduğunu biraz maziyi hatırlayan bilir. İlk projeyi tasarlayanlara, jeolojik etüd yapan mühendislere sormak lazım, vardır bir açıklamaları… Vatandaş tarafından bireysel olarak geliştirilecek çözümlerin pek işe yaramadığı, tarlalarından tahliye ettikleri suların, komşularıyla ciddi sıkıntılara, kanlı kavgalara yol açtığını tahmin edebilirsiniz.  Şu an tarlalara kiracı da yok alıcı da…  yüzde 50 fiyata indirsen yine alıcı yok. Umarım DSİ elini çabuk tutar…  Dünya mirası topraklar son nefesini veriyor… Yazık …”

HABERLER  Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları ilgili kararlar Resmi Gazete'de
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.