Şanlıurfa’da sağlıkçılar hakları için iş bıraktı
Çalışma koşullarının, mesai saatlerinin ve ücretlerinin düzenlenmesini talep eden sağlık çalışanları mayısta altı gün eylem yapacaklarını açıklamışlardı. Sağlıkta şiddete de dikkat çeken sağlık çalışanları haklarını alabilmek adına ülke genelinde iş bırakma eylemi yapıyorlar. Şanlıurfa’da da sağlık çalışanları bugün ve yarın iş bıraktıklarını açıkladı.
Şanlıurfa’da Hekim ve Sağlık Çalışanları Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (TABİP-SEN), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN) üyesi sağlık çalışanları, öğle saatlerinde Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı.
Grup adına basın açıklamasını Aile Hekimi Hacı Yusuf Eryazgan yaptı.
Sağlıkta şiddet olaylarına dikkat çekilen açıklamada, hekim ve sağlık çalışanlarının ekonomik koşullarının iyileştirilmesine ilişkin talepler sıralandı.
Hekimlerin talepleri dile getirilip şu maddeler halinde anlatıldı:
“Birincisi hekimlerin emekliliğine yansıyacak net bir maaş artışı yok, sadece döner sermaye adı altında verilen ek ödemenin merkezi bütçeden verilmesi var ki bu bir maaş artışı değildir.
İkinci konu aile hekimlerinin iş güvencesini ortadan kaldıran ceza yönetmeliğinin kaldırılması ile ilgili bir tasarı metin göremedik aile hekimleri 1 yıldır bunun için eylemde ve bu eylemlerinden bu yönetmelik kalkmadan vazgeçmeyecekler.
Üçüncü konu şiddet ile ilgili yasa tasarısında hekime şiddet konusunda şiddet ancak bir yaralamaya dönüştüğü zaman bir tutuklama olacağı ortaya çıkıyor, yani kişi hakaret, küfür, tehdit ettiğinde tutuklama olmayacak ayrıca bu suçu işleyen birinin cezasının ertelenmesinin paraya çevrilmesinin önüne de geçilmiyor. Bu haliyle uygulanabilirliği olmayan şiddeti engellemeyecek ölü doğmuş bir yasadır.
Dördüncü konu ise malpraktis konusu bu konuda ne yazık ki konu tamamen hekimleri ilgilendirirken oluşan kurulda 7 kişiden 2 si hekim olacağı öngörülmüş, yani malpraktis var ama kurulda hekim yok diyoruz ve bizde hakimler gibi bu sorunlardan korunmak istiyoruz.”
Açıklamada, sağlık çalışanlarının çalışma şartları düzeltilmediği için 26-27 Mayıs tarihlerinde iş bıraktıkları kaydedildi.