Şanlıurfa’lı zam yapan berberler maliyetlerden şikayetçi
Salgın sürecinde alınan tedbirler ve kısıtlamalardan dolayı berber ve kuaför salonları uzun süre kapalı kaldı. Bu dönemde berber ve kuaförler ekonomik açıdan en çok zorlanan sektörler arasında yer aldı.
Tedbir ve kısıtlamaların kaldırılmasıyla bir nebze olsun işleri açılan berber ve kuaförler, bu kez de ülkede a’dan z’ye bütün ürünlere yapılan zamlardan etkilendi.
Kira, kozmetik ürünler, malzeme, elektrik faturaları gibi birçok kalemde artan maliyetler karşısında Şanlıurfa’daki berber ve kuaförler kısa süre önce fiyat tarifelerinde güncellemeye gitti. Bu kez de berberler müşterilerin tepkisiyle karşılaştı.
Bizim Haber Ajansı’na (BİHA) konuşan berber ve kuaförler, tıraş fiyatlarındaki artışın başta kira, elektrik, su ve kozmetik ürünlerindeki yaşanan fahiş fiyat artışlarından kaynaklandığını vurguladı. Berberler, fiyat artışlarından kendilerinin de memnun olmadığını söyledi.
BERBER OKUMUŞ: DURUMUMUZ VAHİM
Pandeminin etkisi hala devam ederken son dönemlerdeki zamların yaşadıkları ekonomik zorlukları daha da derinleştirdiğine vurgu yapan erkek kuaförü Abdullah Okumuş, maliyetlerinin neredeyse 2-3 katına çıktığını söyledi.
Küçük yaşlardan beri berberlik sektöründe çalışan Okumuş, müşterilerin eskisi gibi berberlere gelip tıraş olmadığını kaydetti.
“Esnaf olarak ayakta durmaya çalışıyoruz” diyen Okumuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elektrik, su, malzeme fiyatları 2-3 katına çıktı. Biz de esnaf olarak ayakta durmaya çalışıyoruz. Zorunlu olarak zam yapıyoruz. Bu zamları yaptığımız zaman da müşterilerden büyük tepkiler alıyoruz. Müşterilerimiz de azaldı. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.”
Tıraş ücretlerine en son 20 lira zam yapıldığı bilgisini veren Okumuş, “Şu an tıraş ücreti 70 lira ama 100 ila 120 lira arasına fiyatları çıkarmayı düşünüyoruz. Çünkü gelir, giderlerimize bile yetmiyor. Durumumuz vahim. Kira artışları da var tabii. Kira artışları da son zamanlarda bu durumu çok etkilemeye başladı. 5 bin TL’lik dükkanlar 8 bin TL oldu. Durum böyle olunca esnaf da zam yapmak zorunda kalıyor müşteri ne kadar istemese de” diye konuştu.
“GELİR GİDER ÇOĞALDI KAZANÇ AZALDI”
Abdullah Okumuş, saç tıraşından kendilerine kalan rakamın sadece 22 lira olduğunu belirtti. “Ay sonunu ucu ucuna yetiştiriyoruz” diyen Okumuş, “Gelir gider çoğaldı, kazanç azaldı. Çalışanların parası, kira, malzeme fiyatları, su, elektrik derken elimizde neredeyse bir şey kalmıyor. Daha önceden bir esnafa 2-3 asgari ücret kalırken şimdi işte 1 asgari hatta ay sonu geliyor yarım asgari ücret bile kaldığı oluyor. Karımız çok düşmüş durumda. İşten çıkardığımız personel de oldu. 10 kişi çalışıyorduk şimdi ise 8 kişi çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
KUAFÖR SUCU: İFLASIN EŞİĞİNE GELDİM
Haliliye’de 6 yıldır salon işleten kuaför Osman Sucu, kira, elektrik ve kuaför ürünlerindeki zammın kazançlarını alıp götürdüğünü kaydetti.
Sucu, bin liranın altında gelen elektrik faturalarının şimdilerde en az üç katına çıktığını belirterek, “İflas noktasına geldim. 3-5 kuruş kazanıyorum, onlar da hep gidere gidiyor zaten. Eskiden 10 parça alırken şimdi 2-3 parça eşya alıp geliyoruz. Elimizde para kaldığı yok. Her şeye zam geldi, maliyetler yüksek, hal böyle olunca bizim de işlem ücretlerine zam gelmiş oluyor” dedi.
“KAPIDAN FİYAT SORUP GİDEN ÇOK OLUYOR”
3 ay önce fön çektirmenin ücretinin 25 lirayken şimdi 50 liraya çıktığını bilgisini paylaşan Sucu, “Kesimi 70 lirayken 120 liraya çıkardık. Boya 200 liraydı şimdi 400-500 lira arasında değişiyor. Ombre, sombre boya işlemleri bin liradan başlıyor. Mecburen bunu yapmak zorundayız. Gelir yok gider çok. Mecburen zam yapıyorum ama müşteriler memnun değil. Kapıdan fiyat sorup giden çok oluyor” ifadelerini kullandı.
BERBER ÖZCAN: TOPARLANAMIYORUZ
Yaklaşık 9 yıldır berberlik yapan Mehmet Ali Özcan, pandemi sürecinden sonra bir türlü toparlanamadıklarını söyledi. Son zamanlardaki zamların da işlerine “tuz biber” ektiğini vurgulayan Özcan, fiyatları duyan müşterilerin kapıdan geri döndüğünü kaydetti.
Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Su, elektrik… biz bunları çok kullanıyoruz ve her zam bizi etkiliyor. Mecburi olarak biz de zam yapmak zorunda kaldık. Müşteriye daha iyi hizmet verebilmek için ürünleri kaliteli tutuyoruz ama fiyatlar pahalı olunca da müşteri memnuniyetsiz çıkıyor. Şu an fön 20 TL, saç kesimi 70 TL. Fiyatı duyan müşterilerin geri gittiği de çok oluyor. Beterin beteri var ama yine de geçinmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
BERBER OBRUK: 10 KİŞİLİK DÜKKANDA 1 MÜŞTERİ VAR
Müşterilerin belirgin şekilde azaldığını ifade eden berber İbrahim Obruk ise birikim yapmayı çoktan geçtiklerini, karınlarını doyuracak kadar parayı ancak kazanabildiklerini söyledi.
Obruk, “Zamlardan bıktık. Müşteri resmen yok. 10 kişilik kuaförde 1 müşteri var. Pandemi vurduğundan beri toparlanamadık. Zamlar da üst üste gelince ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ne müşteri memnun ne de biz. Eskiden kuaför salonumuz hiç boş kalmazdı. Karnımızı doyuracak kadar kazanıyoruz. Birikim yapamıyoruz” dedi.