Şanlıurfa’daki konuşmasına soruşturma… Şengör ne zaman ifade verecek?
23 Mayıs’ta Fatih Altaylı’nın sunduğu “Teke Tek Bilim” programına konuk olarak Celal Şengör, Akademisyen Ahmet Arslan ve Harran’daki Kazı Başkanı Mehmet Önal katıldı. Program Şanlıurfa’nın Harran İlçesi’nde çekildi. Programın yankıları ise hala sürüyor.
PROF. DR. ŞENGÖR NE DEMİŞTİ?
Kazı Başkanı Önal, Hz. İbrahim’in Harran’da yaşadığını belirterek, “Burası Hz. İbrahim’in yaşadığı yer. 75 yaşına kadar burada yaşıyor. Kutsal kitaplar Harran’ı işaret ediyor” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Şengör ise, “Ben bunun saptamasını yapayım, o masal. Hocam masal o. Bunların hepsi masal. İbrahim diye bir adamın yaşadığı malum değil” dedi. Program sunucusu Fatih Altaylı’nın “İstersen Celal sen bu konuya hiç girme” uyarısına rağmen “Hayır ama bu önemli” diye yanıt veren Prof. Dr. Şengör, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bütün bu söylenen kişiler tarihte yok. Bunların hepsi o 3 tane kutsal kitap denilen, Suriye din geleneği, Mezopotamya din geleneğinden türemiş bir yan branştır. Musa peygambere bakıyorsun, adamı da tarih bilmiyor, yok öyle birisi. Musevilerin kitabındaki Mısır’dan çıkış olayı da yok. Hocamın söyledikleri tamamen menkıbevi. Belge yok.”
SUÇ DUYURUSU VE ARDINDAN SORUŞTURMA
Prof. Dr. Şengör’ün, ifadeleri nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı suç duyurusunda bulunmuştu. Prof. Dr. Celal Şengör hakkında ‘dini değerleri aşağılama’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Şengör’ü ifadeye çağırdı.
AV. ÜLGEN: PAZARTESİ ÇAĞLAYAN’DA OLACAĞIZ
Avukat Celal Ülgen, Prof. Dr. Şengör’ün pazartesi ifade vereceğini söyledi.
Av.Ülgen şu ifadeleri kullandı:
“Basın Savcısı Türksat Kunthan Uçuk bu kez bilim adamı Prof. Dr. Celal Şengör’ü dini değerleri alenen aşağılamak suçu nedeniyle ifadeye çağrı kağıdı göndermiş. Ancak verdiği günlük süre dolmadan da izne ayrılmış. Şimdi pazartesi günü Celal Şengör hocam ile Çağlayan’da olacağız.
Ancak bu çağrı diğerlerinden elbette çok farklı bir anlam taşımakta. Bu kez bilimi yargılamak istiyorlar. Yağma yok. Bilimi yargılama hakkını size kimse vermez. Yıllar önce ortaçağın karanlığında Galilei‘yi yargılayan papazlar sonradan özür dilemek zorunda kalmışlardı.
Prof. Dr. Celal Şengör aynı zamanda bir bilim tarihçisidir. Güç her şeyi yapar ve yaptırır ama bilimi esir alamaz. Bilime ve bilim adamına sus diyemez. RTÜK üyeleri ve sayın cumhuriyet savcısı sadece Wikipedia’ya bile bakmış olsalar ne demek istediğimizi anlar, Şengör’ün doğru söylediğini kaynaklarıyla beraber görürlerdi.”