Şanlıurfa esnafı eski bayramları arıyor
Ancak, kentte geleneksel bayram alışverişinin yapıldığı tarihi çarşılar bölgesinde geçen yıllardaki bayram öncesi hareketlilik bu yıl pek yok. Deprem ve sel felaketinin ardından hayat pahalılığı ile de vatandaş çarşıya uğramazken, esnaf da bayram öncesi satışlarda belli bir hareketliliğin yaşandığını, ancak önceki senelere kıyasla yoğunluğun daha az olduğunu dile getirdi.
ŞANLIURFA – Şanlıurfa’da Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala çarşı pazarda bayram alışverişi azda olsa başladı. Ancak, deprem ve sel felaketlerinin yaşandığı kentte eski bayramlardaki gibi alışveriş heyecanı yok.
Şanlıurfa’nın en işlek noktalarından olan tarihi çarşılar bölgesi ve Yıldız Meydanı’ndaki giyim, ayakkabı gibi mağazalarda eskiden bayram öncesi alışveriş yoğunluğu yaşanırdı. İnsan kalabalığından geçilemeyen çarşılar eski bayramları mumla arıyor. Geçen yıla göre bayramlık giyimlerin fiyatlarının artması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle bayramlık ürünlere ilgi azaldı.
Esnaf da bayram öncesi satışlarda belli bir hareketliliğin yaşandığını, ancak önceki senelere kıyasla yoğunluğun daha az olduğunu dile getirdi.
BİHA’ya konuşan, Yıldız Meydanı esnafından İzzet Karaman, bayramlık ürünlerinin mağazalardaki ürünlere göre daha uygun olmasına rağmen talebin az olduğu belirtti.
KARAMAN: MAĞAZALARA GÖRE DAHA UYGUN
Yıldız Meydanı’nda eskisi gibi kalabalık olmadığını söyleyen Karaman, “Bir zamanlar buralarda iğne atsan yere düşmüyordu. Şimdi bayrama az kalmış olmasına rağmen bayram havası yok. Belediye yetkilileri bir an önce Balıklıgöl otobüs hattını tamamen açması lazım ki biraz alışveriş olsun. Yıldız Meydanı’ndaki eşyaların fiyatı mağazalara göre çok uygundur. Kot 50 lira, tişört 30 lira ve tayt 25 lira. Eşyaların fiyatları gayet uygundur. Mağazada bir kot 200 liraya bile alınmıyorken burada 50 lira” ifadesini kullandı.
ÇAKIR: ESKİ BAYRAMLARI MUMLA ARIYORUZ
Esnaf İsmail Çakır da eski bayramlardaki yoğunluğun olmadığını ve eski bayramları aradıklarını belirterek, şunları ifade etti:
“Ramazan Bayramı’na az bir süre kaldı. Bizde iş çok fakat çalışan yok. Millet çok yok. Bizim Urfa’da millet bayrama son gün kala alışveriş yaparlar. Bu durumda burada adet haline gelmiş. Eski bayramlar yok artık. Eskiden bayramlar böyle değildi, hareketlilik vardı. Eskiden bayramda heyecan vardı. Hazır giyim pahalı olduğu için insanlar ısmarlama kıyafetlere meyilli oldu. Çırak da olmadığı için kendi elimizle işimizi yapıyoruz. Biz bir ceketin dikimini bin liraya yapıyoruz. Elbise dikimlerini de bin 500 liraya dikimini yapıyoruz”