İşçiler, yaklaşık 1 ay önce “patron yandaşı olan sarı sendikaya” tepki olarak istifa edip BİRTEK-SEN’e toplu halde üye olmuşlardı. İşçilerin sendika seçme özgürlüğünün anayasayla güvence altına alındığını hatırlatan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilerin demokratik iradesini kullanarak BİRTEK-SEN’e üye olduklarını söyledi.
Türkmen, işçilerin sendika değiştirdikten sonra da baskıların daha da arttığını belirterek, “İçerde resmen sorgu odası kurdular. İçerideki yetkili sendikanın temsilcileri ve fabrikanın yöneticileri, özellikle kadın işçileri tek tek sorgu odalarına çekerek, şantajla, baskıyla, tehditle hatta bazı kadın işçileri özel hayatlarıyla tehdit ederek, aileleri üzerinde baskı kurarak sendikamızdan istifaya zorladılar” dedi.
Bu baskılar sonucunda 4 gün önce bir kadın işçi işten atıldı. Özak’ta 500’e yakın işçi de bu baskı ve tehditlere karşı ayağa kalktı, iş durdurdular. 4 gündür bu fabrikanın önünde içerideki baskıların tehditlerin son bulması, haksız yere işten atılan arkadaşlarımızın yeniden işe alınması için direniyorlar.
BİRTEK-SEN Başkanı Türkmen, işçilerin taleplerinin net olduğunu ifade ederek, “İşten atılan arkadaşımızın işe geri alınması. İçeride işçilerin sendika seçme özgürlüğüne müdahale edilmemesi. İçerideki baskıların ve tehditlerin son bulması. Bu talepler karşılanana kadar da buradaki işçi arkadaşlarımızla sonuna kadar direnmekte kararlıyız” dedi.
Türkmen, Valiliğin kentte eylem ve etkinliklerin yasaklandığını hatırlatarak, “Bu yasak, burada işçilerin hakkını arayanların mücadelesini engellemek için ve Özak patronunun isteğiyle, emriyle alındığını biliyoruz. Burada mülki amirlik bütün Urfa halkına karşı olan yetki ve sorumluluğunu bir tek patronun, üstelik işçilere karşı günlerdir suç işleyen, anayasayı çiğneyen, içeride işçilere işkence eden, psikolojik işkence ile baskı yapan bir patronun yanında durduğunu göstermiştir” dedi.
İşçiler, fabrikanın dört bir yanının TOMA’larla jandarmalarla kuşatma altına alındığını kaydederek, “Dünyanın gözü önünde 450 işçi resmen açık bir hapishane içinde toplu işkenceye maruz kalıyor” diye konuştu.
Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da Özak fabrikasının çok büyük markalara üretim yapan bir yapı olduğunu belirterek, fabrikada işçilerin çalışma koşullarının ağır olduğuna dikkati çekti. Karaca, “Özellikle kadın işçilere yönelik ağır bir baskı, mobbing, şiddet ve taciz söz konusu. İşçiler burada aynı zamanda kendi seçtikleri sendikaya üye olma haklarından da edilmek isteniyor. Öz İplik-iş Sendikası’ndan BİRTEK-SEN’e geçmek isteyen işçiler içeride çok ağır bir baskıyla karşı karşıya kalıyorlar, bir işçi arkadaşları işten atıldı. Bunun üzerine direnişe geçtiler, 4 gündür burada soğukta fabrikanın önünde direnişteler” dedi.
Karaca, işçilerin Anayasal bir hak olan örgütlenme hakkını kullanmak istediklerini belirterek, “İşçilerin hakları için mücadeleye devam ediyorlar. Bu hak elbette her işçinin hakkı, Özak işçileri bu haklarını kullanmak istiyorlar. Bunun da engellenmesi kesinlikle yasa dışıdır” dedi.