enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3613
EURO
34,9886
ALTIN
2.311,25
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

ÖMÜR BOYU HAZİNEDEN GEÇİNENLER

02.07.2020 11:32
0
A+
A-

Vatandaş satın aldığı her şeyden vergi verir. Petrol ofisine giren her araç, tarlada çalışan traktör ve biçer için aldığımız mazot, tarlaya attığımız gübreyi satın alırken içindeki vergi ile birlikte satın alırız. Araba alırken vergi veririz. Otobandan giderken vergi veririz. Ne alırsak vergi veririz. Çikolata ve sakız alırken bile vergisi içindedir.

Vatandaş satın aldığı her şeyden vergi verir. Petrol ofisine giren her araç, tarlada çalışan traktör ve biçer için aldığımız mazot, tarlaya attığımız gübreyi satın alırken içindeki vergi ile birlikte satın alırız. Araba alırken vergi veririz. Otobandan giderken vergi veririz. Ne alırsak vergi veririz. Çikolata ve sakız alırken bile vergisi içindedir.

Anayasaya göre devlet bu vergileri toplar, vatandaşa yol, su, elektrik, sağlık, eğitim vs. olarak hizmet eder. İşte sıkıntımız burada. Bu ödediğimiz paralar bir türlü doğru dürüst bize ulaşmaz. Maalesef vatandaşın verdiği vergilerin bir zırnığı ancak vatandaşa geri ulaşır.

Peki bu paralara ne oluyor? Devleti yönetenler tarafından savruluyor, israf ediliyor, ihalelerle yandaşlara aktarılıyor, vatandaş zor şartlarda kırılırken yönetenlerin keyfi için harcanılıyor. Yani vatandaşa hizmet etmek için alınan vergiler bir şekilde Ankara’da büyük bir kısmı tüketiliyor, az bir kısmı da vatandaşa aktarılıyor.

Bugün Ankara’da tüketilen vergilerimizden yalnızca bir tanesinden bahsedeceğim. Ömür Boyu Kıyak Emeklilikler. Bu ömür boyu kıyak emeklilerden kimler yararlanıyor?

Mesela bir defa Cumhurbaşkanı mı oldunuz. Artık Cumhurbaşkanlığı bıraksanız dahi sizin için ömürlük kıyak emekliliği alıyorsunuz. Örneğin 2007 yılında Cumhurbaşkanlığını bırakan Ahmet Necdet Sezer, 2014 yılında bu görevi bırakan Abdullah Gül’e her ay 32.500 TL ‘yi düzenli olarak hazineden hesaplarına yatıyor. Ve bu parayı ölene kadar her ay alacaklar. Ölseler eşleri bu paranın 3/2 sini ölene kadar alacak. Mesela Turgut Özal’ın eşi Semra Özal her ay düzenli olarak 24,325 TL’lik emekli maaşını alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu anda hem 81.250 TL’lik Cumhurbaşkanlığı maaşını, hem de 32.500 TL’lik emekli maaşını birlikte alıyor. Görevi bıraksa bile bu emekli maaşını ömür boyu almaya devam edecek. Dünyanın hiçbir zengin ülkesinde Cumhurbaşkanlarına böyle ömür boyu dolgun maaşla kıyak emeklilik yok.

HABERLER  TOPLUMLARIN ÇÖKÜŞÜ AİLEDE BAŞLAR.

Bir kere Başbakan mı oldunuz. Siz de yaşadınız! Ömürlük dolgun emekli maaşınız hazır. 90’larda kısa bir süre Başbakanlık yapmış Yıldırım Akbulut, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Ahmet Davutoğlu her ay düzenli olarak 24.328 TL’lik(24 milyar 328 milyon) maaşı her ay almaktalar ve hayatlarının sonuna kadar almaya devam edecekler. Vefat ederlerse eşleri bu maaşın 3/2’sini ömür boyu almaya devam edecek.

Daha bitmedi.

Milletvekili olarak emekli olmak diye bir şey var. Ve emekliliğinizde ömür boyu dolgun emekli maaşı alıyorsunuz. Farz edelim bir vatandaş memur olarak emekli olmuş ayda 2 bin TL emekli maaşı alıyor. Seçimlerde milletvekili adayı oldu ve  milletvekili seçildi. Ayda 25 bin TL maaş alıyor ve memur emeklisi olarak aldığı 2 bin TL emekli aylığı otomatikmen 15 bin TL’ye çıkıyor. Ve milletvekili süresince maaş+emeklilik (25 bin+15 bin)40 bin TL maaş alıyor. Milletvekilliği bitse ömür boyu milletvekilliği emekliliği üzerinden 15 bin TL emekli maaşı almaya devam ediyor. Bir kere milletvekili olmak damgası yedi ya! Vefat etse eşi 15 bin TL’nin 3/2 sini ömür boyu almaya devam edecek. Ye babam ye!

Genç yaşta milletvekili oldunuz. SSK, Bağkur vs. priminiz az. Hemen emekli olup kıyak emekliliği almanız lazım! AKP buna da çözüm getirdi. Milletvekili olan hemen eksradan bir de emekli maaşı alsın diye 5510 sayılı yasa ile 15 yıl borçlanabilme hakkı getirdi. Şu an bu ülkede böyle bir ayrıcalık kimsede yok.  Sadece milletvekillerinin primi az ise emekli olmak için 15 yıl prim yazdırmak istiyorsa SGK’ya gidip 15 yıllık hizmet yazdırabiliyor avantadan. Ha bir şey daha var. Milletvekiline daha hızlı emekli olması için 4 yıl yıpranma hakkı getirmişler. Tamamlaması gereken prim süresinden 4 yıl düşebiliyor. Çok çalışıyorlar, çok yıpranıyorlar! Allah yardımcıları olsun!

HABERLER  MEDİNE SÖZLEŞMESİ, HDP VE AYHAN BİLGEN

Şu an Meclis’te herhalde 600 vekilin en az 300’ü çifte aylık alıyor. Bir şey daha var ki geçmiş dönemlerde milletvekili yapmış, sayılarını bilmiyorum her halde yüzlerce kişi veya binlerce kişi bir kere milletvekili oldu diye emekliliğini milletvekilliği emekliliği üzerinden alıyor ve her ay hazineden 15 bin TL para çekiyorlar. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın milletvekilliği bitmiş ama ömür boyu kıyak, dolgun emekli milletvekilliği maaşını alan kaç kişidir bunu topluma açıklaması gerekiyor. Çünkü dünyada en zengin ülkelerde Norweç, Lüksemburg, İsveç, İsviçre’de bile böyle ömür boyu kıyak milletvekili emekli maaşı yok.

Siyaset toplum yararına fedekarlık yapma uğraşıyor. Elbette milletvekili görevi süresince toplumun refahı ölçüsünde milletvekilinin kendisine yetecek bir maaş alma hakkı var. Amma velakin milletvekili bittikten sonra ömür boyu dolgun emekli maaşı kabul edilemez. Halkın büyük bir kısmı yoksulluk ve açlıkla boğuşurken siz halkın vergileriyle saltanat süremezsiniz. Bu ne ahlaka ne vicdana ne de imana sığar.

Seçimlerde meydanlarda “halkım ben size kurban olurum, biz halkın fedaisiniz, biz sizin hizmetkarınız” diyordunuz. Halka hizmet etmeye adaydınız ama halkın sırtına biniyorsunuz. Ağzınızdan düşürmediğiniz vatanseverlik bu mudur? Bu gayri meşru emekli maaşı reddetmedikçe sizlerin neyin fedaisi olduğunuz ortadadır!

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.