enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5913
EURO
34,8085
ALTIN
2.496,76
BIST
9.456,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

URFA ŞEHİR HASTANESİ

12.08.2020 10:31
0
A+
A-

AKP söz verdiği Urfa Şehir Hastanesi yapmayınca Urfalı hemşehrilerim çok kızdılar: “Söz verilen tüm illerde yapıldı, bir tek Urfa’da yapılmadı”, “En çok oyu biz AKP’ye veriyoruz” falan, filan…

AKP söz verdiği Urfa Şehir Hastanesi yapmayınca Urfalı hemşehrilerim çok kızdılar: “Söz verilen tüm illerde yapıldı, bir tek Urfa’da yapılmadı”, “En çok oyu biz AKP’ye veriyoruz” falan, filan…

Sevgili Urfalılar, iyi ki yapılmadı! İyi ki AKP verdiği sözü tutamadı. Şehir Hastanelerinin sırrı bir türlü çözülemedi. Bazı şehir hastaneleri Kamu Özel İşbirliği ile yapıldı ama görünen- görünmeyen o kadar veri var ki; şehir hastaneleri ile bazı yandaşların zenginliğine zenginlik katılacak. Şehir hastaneleri ile dertleri halkın sağlığı değildir, bazılarına rant sağlamaktır; dertleri halkın sağlığı olsa; daha düşük maliyetle daha iyi sağlık hizmeti verebilmek için yapılması gereken o kadar çok şey var ki.

Çünkü şehir hastanesi devlet hastanesi değildir. Şehir hastaneleri, bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen Hazine arazileri üzerinde şirketler tarafından yapılır. Bu hastanelerde Sağlık Bakanlığı kiracıdır. Mülkün sahibi olan şirketlere Sağlık Bakanlığı en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası öder.

Kasım 2019’da Fahrettin Koca “12.400 yatak kapasiteli 10 şehir hastanesinin KÖİ modeli yerine genel bütçe kaynaklarıyla yapılacağını, bunlardan üçünün proje ilanının yapıldığını ve yedisinin proje ihalesinin hazırlık aşamasında” olduğunu açıklamıştı. Ancak Bakan Koca aynı açıklamada 14 bin 922 yatak kapasiteli dokuz adet şehir hastanesi inşaatının da Kamu Özel İşbirliği modeliyle yapımına devam edileceğinden söz etmişti.

Tuhaflık şurada arkadaşlar: Kamu Özel İşbirliği yapılan hastanelerin inşaatı için devlet hazine arazisi veriyor, yapımı için para aktarıyor. Faaliyete geçtiklerinde kira veriyor, hizmet bedeli veriyor vs… Örneğin 2019 yılında Sağlık Bakanlığı kiracısı olduğu şehir hastaneleri için kira ve hizmet bedeli olarak şirketlere 5 milyar TL(5 katrilyon TL) ödeme yaptı.

2020 yılının ilk altı ayında şehir hastanelerine yaklaşık 12 milyar TL(12 katrilyon TL) kira ve hizmet bedeli ödendi.

HABERLER  BİR KAŞIK SUDA HİZMET FIRTINASI !

Ekonomistlerin hesabına göre devlet 1000 yataklı bir hastaneyi 600 milyon TL’ye mal ediyor. O halde bu kadar para şehir hastanelerine ne diye aktarılıyor. Kamu bunu çok daha ucuz mal edecekken; hem yapması için para ver, faaliyete geçtiğinde kira ver, hizmet bedeli ver….. Pek akıllı bir işe benzemiyor!

Şehir hastanelerini yapan-yapacak özel şirketlerle yapılan anlaşmalar “ticari sır” olarak açıklanmıyor. Ya arkadaş halkın parasını ve hazine arazisini harcıyorsunuz, bunun nesi ticari sırdır? Kimden ne kaçırıyorsunuz? Halk sözleşmeleri, şartnameleri aleni olarak görme hakkına sahiptir ama bırakın halkı muhalif milletvekilleri bile göremiyor!

İşte sevgili Urfalılar bu şehir hastanelerinin içinde bin takla var. Sağlık sektörü bilinçli bir şekilde özelleştirilecek. Fakirler kaliteli sağlık hizmeti alamayacak, zenginler fakirin parasıyla süper tedavi olacaklar. Oysa devlet vergiyi niye toplar? Herkese eşit, kaliteli sağlık hizmeti sunmak için.

Hükümetler bu ülkede özelleştirmeye karar verdikleri zaman kamu kurumlarını bilinçli bir şekilde zarara uğrattılar ki özelleştirmenin altyapısı hazırlansın. “Bak devlette iken hep zarar ediyor” dediler, sonra da özelleştirdiler. Özelleştirdikleri kurumlar ile halkın canını okudular.

Evet Urfalı sorusunu sormalı. Var olan hastaneler yeterli bir şekilde sağlık hizmeti için etkin bir şekilde çalıştırılıyor mu? Kadroları yeterli mi? Urfa’da eski ve yeni çok hastane binası boş şekilde duruyor, kapıları kapalı. Neden işler hale getirilmiyor?

Urfalı şunu sormalı: Urfa 2019 nüfus sayımına göre 2 milyon 73 bin nüfusa sahip. Gaziantep 2 milyon 69 bin nüfusa sahip. Urfa’nın nüfusu Antep’den fazla. Ama interneti açın bakın ve Gaziantep Tıp Fakültesi’ndeki prefesör, doçent, doktor ve araştırma görevlisi sayısı ile Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulunan Prefesör, doçent, doktor ve araştırma görevlisi sayısını karşılaştırın. Gaziantep Üniversitesi’nde hizmet veren doktor sayısı Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 4 kat fazla. Sadece Üroloji kliniğine bakın Gaziantep Üniversitesi’nde 4 tane Prefesör varken, Harran Üniversitesi Üroloji kliniğinde 1 tane prefesör mevcut. Neden? Eyy iktidar partisinin Urfalı milletvekilleri, sahi ya neden?

HABERLER  GÜNCEL MÜSLÜM ve DAVETÇİLERE;

İşte Urfalım bu soruyu sor. Var olan hastaneler niye daha etkin işletilmiyor? Neden kadrolar yetersiz? Binaları yapıp içlerini boş bırakmanın anlamı ne?

Bakın bu ülkede olabildiğince Üniversite var, bol bol binaları var ama işlevsiz. Dünyada en iyi üniversiteler sıralamasında ilk 500’de bu ülkeden tek bir üniversite bile yok. Sadece bina yapıyorlar, paramızı betona gömüyorlar, paramızı gömdükleri betonla birilerine rant sağlanıyor ama eğitim-araştırma-geliştirme kalitesi yerlerde sürünüyor. 

Onun için Şehir Hastanesi binası istemeyin, paranız, verdiğiniz vergiler boş boş, gereksiz gereksiz betona ve yandaşlara gitmesin. Var olan hastanelerin iyileştirilmesi, etkinleştirilmesi, kadro eksiğinin tamamlanmasını isteyin. Yoksa Şehir hastanesi cebimize zarar olmaktan başka ve yandaşlara zengin etmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
15.07.2020 21:15
11.07.2020 12:06
29.07.2020 10:41
05.11.2020 11:49
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.