Şanlıurfa’da esnaf, Haşimiye Çarşısında ve tarihi hanlarda, görüntü kirliliğine sebep olan çadırların kaldırılarak, tarihi çarşının üzerinin çatı ile kapatılmasını istiyor.
Şanlıurfa’da her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan tarihi Haşimiye Çarşısı ve hanlar bölgesinin üzerinin bez parçaları ve çadırlarla kapatılması çirkin bir görüntü oluşturuyor.
Esnafın yazın sıcaktan, kışın ise yağışlardan korunmak amacıyla asmış olduğu bez parçalarının tarihi güzelliklere gölge düşürdüğünü belirten esnaf, tarihi çarşının ve hanlar bölgesine çatı yapılmasını talep ediyor.
Siyasilerin sorunları ile ilgili kendilerine söz vermesine rağmen sorunun devam ettiğini belirten esnaf, tarihi dokuya zarar vermeden bölgede çalışma yapılmasını bekliyor.
Kendileri tarafından yapılacak çatı içinde yetkililerinin izin vermediğini ileri süren esnaf, sorunlarının kış gelmeden çözülmesini istiyor.
Tarihi çarşıdaki ve hanlar bölgesindeki esnaf sorunları ile ilgili İLKHA mikrofonuna konuştu.
İzzet Asilsoylu
“Şu andaki görüntü aşırı derecede çirkindir”
Tarihi hanın köy görünümü verdiğini belirten esnaf İzzet Asilsoylu, “Ortalama 30-40 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Bulunduğum süre zarfı içerisinde daha önceki eski belediye başkanlarına da aynı konuyu söyledik. O gün bugündür hiçbir belediye başkanı bu konuya el atmadı. Örnek gösterecek olursak; arka tarafta, 2-3 metre gerimizde üst taraf komple yapılmıştır. Az ileride bulunan Kuyumcular Çarşısı tarafı da yapılmıştır. Nedeni nedir bilmiyorum ama buraya el atılmadı. Şu anki Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’le seçimden önce münakaşa yaptık. ‘Siz inşallah seçilmiş başkansınız, buraya bir el atın, şayet el atmak istemiyorsanız biz esnaf arkadaşlar olarak bize izin verin kendi imkânlarımızla buraya çeki düzen verelim.’ dedik. Şu andaki görüntü aşırı derecede çirkindir. Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin gibi farklı illerin çarşısına gittiğin zaman mutlu oluyorsun. Çadırlarımız siyah, kırmızı ve yeşil renkler, milattan önceki görüntüyü yansıtıyor. Köy hayatında farklı renklerde çadırlar vardır, biz şu anda o durumu sanki yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Biz şu andaki seçilmiş milletvekillerinin ismini bilmiyoruz”
Siyasilerin seçimden seçime kendilerini hatırladığını ifade eden Asilsoylu, “En kısa zamanda buraya el atılması makbule geçer. Önümüz kıştır, yağmur yağdığı zaman ürünlerimiz su altında kalıyor. Bu konuda yetkililerden burası için bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Bir an önce buraya el atılırsa çok güzel olur. Birde burası Şanlıurfa’nın en gelişmiş, kalabalık ve turizme katılması gereken bir çarşısıdır. Maalesef ki çarşımız çok çirkin görüntü içerisindedir. Buraya gelen yabancılar ‘Hiç mi sizin belediye başkanlarının, milletvekillerinin buraya el atma yetkisi yok?’ diyor. Malumunuz belediye başkanları ve milletvekilleri seçimden seçime halkın içinde dolaşırlar. Örnek gösterecek olursak; CHP’nin bir milletvekili esnafla iç içedir, sorunlarını dile getiriyor. Biz şu andaki seçilmiş milletvekillerinin ismini bilmiyoruz çünkü esnafla iç içe olmadıkları için kimseyi tanımıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Buranın oldukça kötü bir görüntüsü var”
Necmettin Akkoyunlu
Vakıflara bağlı olduğu gerekçesiyle burada bir çalışma yapılmadığına değinen Necmettin Akkoyunlu, “Gördüğünüz gibi üst taraf derme çatma haldedir. Bu durum görüntü kirliliği oluşturuyor. Gelen siyasilere bu durumu söyledik. Belediye başkanına, milletvekillerine bu sorunu ilettik. Bize buranın vakıflara bağlı olduğunu, yapacakları bir şeyin olmadığını söylediler. Gümrük Hanı’da vakıflara bağlıdır ve yapılmış. Buranın oldukça kötü bir görüntüsü var. Bir an önce yapılsa hem esnaf hem de buradan geçen müşteriler için daha iyi olur. bu sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz. Bugüne kadar bir cevap alamadık. Kış mevsimine girdik, kışın daha kötü duruma gelecek. Buradan müşteriler rahatlıkla geçemeyecek.” diye konuştu.
Yusuf Çarçur
“Çadırların kalkması lazım çünkü görüntüyü bozuyor”
Çadırlardan tüm esnafın şikayeçi olduğunu vurgulayan Tarihi handa gece bekçiliği yapan Yusuf Çarçur, “Çadırlar, buranın görüntüsünü bozuyor, bütün esnaf şikâyetçidir. Yetkililer geldi ama ilgilenen olmadı. Buraya bir çatı yapılsa yağmurun gelmesi önlenir, çok temiz bir şekil olur. Birde buranın bakımının belediye tarafından yapılması gerekir. Yapan kimse yok, gelen boş gidiyor. Esnaflar olarak diyoruz ki buradaki çadırlara el atılması gerekir. Çadırların kalkması lazım çünkü görüntüyü bozuyor, çatı olsa daha güzel durur. Yağmur yağınca her taraf berbat oluyor.” dedi.
İbrahim Halil Kavalcı
“Yetkililerden bir an önce bu konuya el atmalarını istiyoruz”
Kışın yağan yağmurdan korunmak için müşterilerin dükkanlarına sığındığını belirten Esnaf İbrahim Halil Kavalcı, “Bu konuda çok yorulduk. Gelen yetkililere, siyasilere, belediye başkanlarına ve milletvekillerine bu sorunu söyledik. Tarihi yerlere gelen yabancıların karşılaştığı manzaraya bakın. Kışın yağan yağmurda müşteriler içeriye kadar giriyor. Yağmurun etkisiyle müşteriler ve eşyalar ıslanıyor. Hiçbir netice alamadık. Belediye Başkanı geliyor ‘tamam’ deyip gidiyor. Bunları dile getirdik ama sonuç alamadık. Yetkililerden bir an önce bu konuya el atmalarını istiyoruz.”
Abdulkerim Avcı
“İstiyoruz ki tarihi kültürümüze uygun bir çalışma yapsınlar”
Yetkililerin sorunlarını hal edeceklerini söylemelerine rağmen sonuç alamadıklarını belirten Esnaf Abdulkerim Avcı, “Daha önce Sayın Valimiz ve Belediye Başkanı’mıza da söyledik. Turizm, turist ve yabancılar burada, tarih buradadır. Balıklıgöl’den, Abidiye’ye kadar yollara el attılar, bizim buraya bir türlü el atmadılar. Sayın Valimiz bize demişti: ‘ Projeniz hazır, hizmete girecek’ daha bir şey çıkmadı. Biz bundan rahatsız oluyoruz. Yabancılar geldiği zaman kayda değer bir şey gözükmüyor. Her bir dükkan bir şekil perde asmış. İstiyoruz ki tarihi kültürümüze uygun bir çalışma yapsınlar.” ifadelerini kullandı.
Osman Coşkun
“Tarihi doku tahrip edilmeden üst tarafa bir çatı yapılabilir”
Esnafın mecburi olarak yazın sıcaktan kışın da soğuktan korunmak için mecburi olarak çadır taktığını ifade eden tarihi handa terzilik yapan Osman Coşkun, “Çadırlarla ilgili belediyeye defalarca başvuru yapmamıza rağmen sonuç elde edemedik. Belediye Başkanımız ilk başlarda ilgilendi bir kısmı çadırı kaldırdılar. Daha sonra bazı esnaflar bu çadırları tekrar taktıkları için huzursuz olduk. Yetkililerden ricamız burası için önlem almalarıdır. Tarihi doku tahrip edilmeden üst tarafa bir çatı yapılabilir. Pandemi döneminde nice masraflar yapılıyor. Büyükşehir Belediye’miz buraya bu tür bir çalışma yaparsa memnun oluruz.” şeklinde konuştu.
Cuma Çetin
“Biz kapatmak isteyince de tarihi eser olduğu için izin vermiyorlar”
Yaz ve kış aylarında esnaf olarak çok zorluk çektilerini belirten Esnaf Cuma Çetin, “Kışın bize çok zararı oluyor. Yağmur yağdığı zaman eşyalarımız ıslanıyor. Yazın ise turistler çadırları gördüğü zaman şaşırıyorlar. Tarihi eser diyorlar ama hiçbir şey gözükmüyor. Kaç bediye başkanı geldi buraya dediler ‘buranın üzerini kapatacağız’ ama kapatmadılar. Elimizden ne gelse bizde yardımcı oluruz. Biz kapatmak isteyince de tarihi eser olduğu için izin vermiyorlar. Bu görüntü gerçekten çok kötü. Yabancılar bu çadırları gördüğü zaman ‘bu nedir’ diyorlar. Yaz ve kış her zaman sorun oluyor. Belediyemiz çok çalışmıyor. Her yerde çöpçüler dolaşıyor ama burada dolaşmıyor. Her tarafı pislik götürüyor. Bizden çevre temizlik parası almasını biliyorlar. Bir an bu çadıları kaldırmalarını ve buranın üzerinin kapatılmasını istiyoruz.” diye konuştu.