enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4997
EURO
34,9321
ALTIN
2.433,52
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
34°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
33°C
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Çok Bulutlu
29°C

ŞUTEM Başkanı Tokmak: “Ev bulamayan öğretmenler ağlıyor”

ŞUTEM Başkanı Tokmak: “Ev bulamayan öğretmenler ağlıyor”
15.09.2021 10:32
0
A+
A-

Şanlıurfa’ya atanan memurların ev bulamadıkları için ağladığını anlatan Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı (ŞUTEM) Selahattin Tokmak, evlerin karaborsaya düştüğünü açıkladı.

Fahiş zamlardan etkilenen müteahhitlerin konut üretimini azaltmasıyla Şanlıurfa’da evler karaborsaya düştü. Beton, demir ve inşaat malzemelerine gelen zamlardan dolayı havlu atan müteahhitler, zamların geri alınması için iş bırakma eylemine giderken kira ve ev fiyatları uçtu.  Kentin artan nüfusuna ve aldığı göçe oranla yeni konutların üretilmemesinden dolayı, Milli Eğitim ile Sağlık Bakanlığı’nın atamalarıyla kente gelen memurlar ev bulmakta sıkıntı yaşıyor.  

Acı gerçeği açıklayan Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı (ŞUTEM) Selahattin Tokmak, kendi ofisinde ev bulamadıkları için ağlayan öğretmenleri gördüğünü belirterek, “ “Ben vicdanen çok rahatsız oldum ve ben bu insanlara Urfa’da ev bulamadım” dedi.

“EVLER KARABORSAYA DÜŞMÜŞ”

Son yapılan atamalardan dolayı kente gelen memurların çok fazla sıkıntı yaşandığını söyleyen Selahattin Tokmak, şuan konutta arz ve talebin birbirini karşılamadığını vurguladı. Yeni yapılan konutların karaborsaya düştüğünü aktaran Tokmak,  “Fiyatlarda sürekli artış var, fırsatçılar devreye giriyorlar. Olan konutları da çok yüksek fiyata vermeye çalışıyorlar. Esnafımızın vicdanlı olması gerekiyor. Çünkü buraya gelen insanlar Şanlıurfa’ya hizmet edecekler. Bu insanların burada iyi hizmet verebilmesi için iyi hayat standartlarına sahip olması gerekiyor.  Örnek veriyorum. Bir doktor buraya gelmiş, istediği standartta ev bulamıyor. Bir öğretmen gelmiş, kendi istediği standartta ev bulamıyor. Bu insanlar genç ve henüz atanmış dolayısıyla bunlar öğrencilerimize gerekli eğitimi vermekte sıkıntı çekiyorlar” ifadelerini kullandı.

“YENİ İMAR ALANLARI AÇILMALI”

Geçen hafta belediye başkanları ve milletvekillerinin katılımıyla düzenlenen bir toplantıya katıldığını aktaran Tokmak, toplantıda konut krizini gündeme getirdiğini söyledi. Toplantıda önerilerini sunduğunu söyleyen Tokmak, “Gerekli çalışmaları yapacaklarını bize beyan ettiler. Yeni imar alanlarının oluşturulması gerekiyor. Mevcut imar alanlarında altyapı ve üstyapı çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bu şekilde müteahhitleri teşvik etmeliyiz. Konut üretimi bu şekilde artar. Bu çalışmalar yapılarsa konut fiyatlarında düşüş yaşanır. Bizler belediyelerimizden bu atılımı ciddi anlamda bekliyoruz” diye ekledi.

HABERLER  Liselere geçiş sınavın sonuçları açıklandı

“KONUT YAPIP KİRAYA VERENE DESTEK VAR”

Şuan Şanlıurfa’da müteahhitlerin sıkışmış durumda olduğunu sözlerine ekleyen Tokmak, “Karaköprü’nün merkezinde en kötü arsanın metrekaresi 3 milyonun üzerinde ve tabi bulabilirseniz. Daha uygun fiyata olan arsalar var. Müteahhitler farklı bölgelere teşvik edilmeli. Düşük fiyatlı arsaya bina inşa edilirse konutun maliyeti daha düşük olur. Hükümetin yeni bir çalışması var. Konut inşa edip kiraya verenlere ciddi anlamda teşvikler veriliyor. Girişimciler ve müteahhitler bu teşviki takip etsinler. Böyle bir teşvik her açıdan karlı olur. Hem de kira sorunu büyük bir anlamda çözülmüş olur. Bu sıkıntı sadece Urfa’da değil ülke genelinde böyle bir sıkıntı var. Devlet bu sıkıntıya bir çözüm bulma konusunda çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

“ÖĞRETMENLER AĞLIYOR”

Konut sorunu TOKİ’nin tek başına çözemeyeceğini vurgulayan Tokmak, “O da çözüm olur ancak tam bir çözüm değil. Belediyeler kendi firmalarıyla anlaşıp konut üretebilirler. Ben kendi ofisimde ağlayan öğretmenleri gördüm ve vicdanen çok rahatsız oldum ve ben bu insanlara Urfa’da ev bulamadım. Fiyatlar maliyete bağlı olarak artıyor. 200 bin olan bir gayrimenkul şu an 400 bin lira olmuş durumda. 200 bin liralık bir gayrimenkulün gelir beklentisi farklıdır 400 bin liralık bir gayrimenkulün gelir beklentisi farklı dolayısıyla kiralarda fiyat farkı bu nedenle oluşuyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.