enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4639
EURO
34,7103
ALTIN
2.436,27
BIST
9.879,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Çok Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Yağmurlu
22°C

Urfa isotu Nobel Tıp Ödülü getirdi

Urfa isotu Nobel Tıp Ödülü getirdi
05.10.2021 08:23
0
A+
A-

İnsan vücudunda ısı ve temas reseptörlerini keşfederek 2021 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan ABD’li bilim insanları Julius ve Patapoutian’ın, Urfa’da isot olarak adlandırılan acı biberden ilham aldıkları ortaya çıktı.

Bu yılki Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan ABD’li fizyolog David Julius ve ABD’li moleküler biyolog ve sinirbilimci Ardem Patapoutian’ın ödüle giden yolunu yedikleri acı biberin açtığı ortaya çıktı.

Bilim insanlarının keşiflerinin başlangıç noktasının, Julius’un acı biber yerken yanma hissi oluşturan kapsaisin bileşiğiyle çalışması olduğu belirtildi.

Julius ve ekibi, duyusal nöronlarda ifade edilen ve acıya, ısıya ve dokunmaya tepki verebilen genlere karşılık gelen milyonlarca DNA parçasından oluşan bir kütüphane oluşturdu. Daha sonra, duyarlılığa neden olan tek geni bulmak için bu koleksiyondaki genleri normalde kapsaisine tepki vermeyen hücrelere bağlayarak çalışmasını tamamladı.

DERİ VE İÇ ORGANLARDAKİ SENSÖRLERİN KEŞFİ

Meslektaşlarıyla birlikte, tek tek hücreleri bir mikro pipetle dürtüldüğünde tepki veren bir hücre hattı belirleyen ekip, daha sonra reseptörleri kodlayabilecek 72 aday gen belirledi ve mekanik duyarlılıktan sorumlu olan geni tespit ederek çalışmasını tamamladı.

Julius  daha sonra keşfettikleri bu kapsaisin reseptörünün, aynı zamanda ağrılı olarak algılanan sıcaklıklarda aktive olan bir ısı algılama reseptörü olduğunu fark etti.

Konuyla ilgili konuşan Nobel Meclisi genel sekreteri Thomas Perlmann, “Bu çok akıllıca bir şeydi çünkü acı biberin veya biberdeki kapsaisinin sinirleri veya ağrıyı tetiklediği biliniyordu. David Julius, bunun nasıl meydana geldiğinin moleküler mekanizmalarını gerçekten anlarsak, bunun bir atılıma yol açabileceğini düşündü” dedi.

Perlmann, “Bu keşiflere giden yol sinirlerin gerçekte nasıl aktive edilebileceğine dair algılama mekanizmasıydı. Sıcaklık, mekanik, dokunma ve basınç gibi uyaranlarla karşılaştığımızda acı biber işin özüydü ama keşif bundan çok daha derindi” şeklinde konuştu.

HABERLER  Mahir Ünal istifa etti!
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.