Karacadağ’ın kültürel dokusu Mirkut’la beyaz perdede
Karacadağ’da çeltik üretimi ve hasadını konu edinen filmde, binlerce yıldır ekimi yapılan pirincin her aşamasında yaşanan zorluklar, bölgedeki üreticilerin kendi ifadelerinden yola çıkılarak aktarıldı. Mirkut, pirinç üretiminin ekim aşamasından hasada kadar tüm evrelerini, bu süreçte yaşanan zorlukları, üreticilerin kimi zaman seyirciyi derinden etkileyen kimi zaman da gülümseten, son derece renkli ve bölgenin kültürel dokusunu da yansıtarak üreticilerin zahmet ve coşkularını konu edinen uzun metrajlı bir belgesel film.
KAYBOLMAYA YÜZ TUTAN DOKUYA DİKKAT ÇEKİLDİ
Karacadağ bölgesini çok iyi tanıyan ve bilen Kıran, bu son belgeseliyle de bölgenin kaybolmaya yüz tutan kültürel dokusunu, yaşam biçimlerini ve yaşanan zorlukları orada yaşayan, çalışan, üreten insanların dilinden belgesel film olarak sinemaya, beyaz perdeye yansıtmaya çalışıyor.
Kıran, 2019’ da Karacadağ Bölgesi’nde binlerce yıldır göçebe yaşam biçimini sürdüren ‘Koçerlerin’ yaşamını ve kültürlerini konu edinen ‘Abur’ adlı belgesel filmi ile yurt dışında prestijli bir çok film festivalinde gösterim ve çeşitli ödüller aldı.
GALAYLA SEYİRCİYLE BULUŞACAK
Yönetmenin bol ödüllü ‘Abur’ filmi kadar, Mirkut belgesel filminin de ses getireceği beklentisi hakim. Mirkut belgeseli ayrıca “toprak sahibi egemen erklere karşı, ezilen emekçi çiftçilerin yenen hakları ve emekleri” gibi toplumsal mesajlarıyla yakın bir zamanda sürpriz bir galayla seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.