enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5101
EURO
34,7821
ALTIN
2.423,12
BIST
9.709,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Parçalı Bulutlu
34°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
32°C

Şanlıurfa’daki okuldan büyük başarı

Şanlıurfa’daki okuldan büyük başarı

Şanlıurfa’daki okuldan büyük başarı
26.10.2021 09:35
0
A+
A-

Şanlıurfa’daki Karaköprü GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, mobilya, metal, inşaat, tekstil, motorlu taşıtlar gibi birçok alandaki üretimleriyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığına göre, 2021 yılının ilk 9 ayında meslek liselerindeki üretimden elde edilen gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 418 milyon liraya ulaştı. Bu gelir artışındaki en büyük paylardan biri şüphesiz Şanlıurfa’daki Karaköprü GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine ait. Birçok alanda yaptıkları üretimle ülke ekonomisine destek sunan lise öğrencileri, 8 milyon 300 bin liralık üretimle Türkiye üçüncüsü oldu. Şanlıurfa’nın gururu olan lisede okul yönetimiyse yılsonuna kadar 11 milyon liralık üretim yapmayı hedefliyor.

Lisede birçok alandaki üretim aşamalarını yerinde inceledik.

BARAN: “ÖĞRENCİLER AİLE EKONOMİSİNE DE KATKI SAĞLIYOR”

Karaköprü GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Müslüm Baran, okul olarak 8 alanda üretim yaptıklarını söyledi. Bu yılın 9 ayında toplam 8 milyon 3 bin lira ciroları olduğu bilgisini veren Baran, şunları söyledi:

“Ağırlıklı olarak mobilya, inşaat, elektrik ve metal alanında daha çok iş yapıyoruz.  Son dönemlerde pandeminin etkisiyle tekstil alanında maske üretiminde yoğun çalışıyoruz. Öğrenciler burada çalışıp aile ekonomisine de katkı sağlıyor. Biz ocak, şubat ve mart ayında üretimde Türkiye birincisi olduk. İstanbul ve Gaziantep bizi geçti, şu anda üçüncü sırada devam ediyoruz” dedi.

HEDEF YILSONUNA KADAR 11 MİLYON TL

Yılsonuna kadar yaklaşık 11 milyon liralık üretim gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Baran, “Döner sermayesi olmayan Bilişim Teknolojileri bölümümüz var. Bu bölümümüzü de aktifleştirmeyi düşünüyoruz. Öğrencilerimizde bu alandan faydalanacak” ifadesini kullandı.

ÖZDEMİR: “ÖĞRECİLERİMİZ ÇOK RAHAT İŞ BULABİLİYORLAR”

Metal Teknolojisi Bölümü Öğretmeni Mahmut Özdemir, öğrencilerin okulda aldıkları detaylı eğitimle otomotiv ve uçak sektörü gibi birçok alanda kolayca iş bulabildiklerini söyledi. Öğrencilerin 9. ve 10. sınıfta temel mesleki eğitimden geçtikten sonra 11. sınıfta dal eğitimine geçtiğini belirten Özdemir, şunları söyledi:

HABERLER  Şanlıurfa Eğitim-Bir-Sen MEB'in yüz yüze eğitim kararlarını değerlendirdi

“Okulumuzda halihazırda kaynakçılık dalında eğitim verilmekte. Öğrencilerimiz meslekle ilgili temel metal şekillendirme, kaynak tekniği gibi derslerle alanında uzmanlaşıyorlar. Öğrencilerimize 9. sınıfta temel teknik resim dersi de veriliyor. Öğrencilerimiz ilgili programlarda iki boyutlu, üç boyutlu çizim yapmaktadır. Otomotiv sektöründe ve uçak sektörü gibi alanlarda meslekle ilgili çok rahat iş bulabilmektedirler.”

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SUNULUYOR

Mahmut Özdemir, lisede eğitim görenlerin yurt dışına bile açılabildiğine işaret ederek, eğitimleriyle ilgili bilgileri verdi:

“Metal Teknolojisi alanında öğrencilerimiz son sınıfta iki gün okul, üç gün staj eğitimine giderek mesleki pratik eğitimini tamamlıyorlar. Bu şekilde mezun olan öğrencilerimiz aynı zamanda çok rahat Şanlıurfa bünyesinde ve Türkiye genelinde işe girebilmekte. Okulumuz bünyesinde döner sermaye kapsamında ağırlıklı metal ve mobilya bölümünde ve diğer bölümlerde döner sermaye çalışmaları yapılmakta. Okulumuz ülke ekonomisine üretimde katkı sunuyor. Döner sermaye çalışmaları okulumuzun başarısıdır. Bizde bundan memnuniyet duymaktayız.”

SUCU: “ÖĞRENCİLERİMİZ 12 MİLYON MASKE ÜRETTİ”

Tekstil Alan Şefi Selver Sucu, pandeminin başından itibaren 12 milyon koruyucu maske ürettiklerini söyledi. Sucu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçen yıl mart ayından itibaren göreve başladık. Yaklaşık 1,5 yıldır maske üretimi yapıyoruz. Gerekli ekipmanları idaremiz sağlıyor. Öğrencilerimizle maske üretimine devam ediyoruz. Bu yıl içerisinde ekime kadar 7 milyona yakın maske üretimi gerçekleştirdik. Geçen yılda 5 milyona yakın üretim sağlamıştık. Genelde il milli eğitim bünyesindeki okullara çalışıyoruz biz ama şehir dışından da siparişlerimiz geliyor. Okulumuzun Türkiye genelinde üçüncü olmasından dolayı çok gurur duyuyoruz.”

ÇANDAL: “2,2 MİLYON LİRA BÖLÜMÜMÜZE BÜTÇE SAĞLANDI”

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alan Öğretmeni Mahmut Çandal da bölümün 2008’den beri faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı. Çandal, 2020 yılında tüm atölyeleri yenilediklerini belirterek, “Mesleki Teknik Sosyal Ekonomik Uyum Projesi kapsamında 2,2 milyon lira bölümümüze bütçe sağlandı. Her şeyimiz hazır, eğitime devam ediyoruz. Sınıflarımız 34 kişilik. Her bir şubede bir sınıfımız mevcut” dedi.

HABERLER  Bakan Özer, Şırnak'ta 20 bin atama müjdesi verdi

ÖĞRENCİ EKİNCİ: “KENDİ İŞİMDE İLERLEMEK İSTİYORUM”

Tekstil bölümü öğrencisi Nurettin Ekinci, mezun olduktan sonra kendi alanında ilerlemek istediğini söyledi. “Sene başından beri 7 milyon yakın maske üretimi yaptık” diyen Ekinci, “Bölümümüz iyi, herkese tavsiye ediyorum. Burada çalışarak ev ekonomisine de katkı sağlıyoruz. Şu anda tekstil bölümünde 10. sınıftayım. Kendi işimde ilerlemek istiyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.