enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5807
EURO
34,6753
ALTIN
2.521,32
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
27°C
Şanlıurfa
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C

Karaatlı: “50 kuruş zam açığı kapatmıyor, pişirmeleri paralı yaptık”

Karaatlı: “50 kuruş zam açığı kapatmıyor, pişirmeleri paralı yaptık”

Karaatlı: “50 kuruş zam açığı kapatmıyor, pişirmeleri paralı yaptık”
04.11.2021 20:21
0
A+
A-

Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, fırıncıların girdi maliyetlerine etki eden tüm unsurlara son dönemde gelen zamlar sonrası ekmeğe 50 kuruşluk zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, 50 kuruş zam gelen ekmek fiyatlarıyla ilgili konuştu.

Karaatlı, 10 Eylül’de ücret tarifelerinde yeni bir düzenleme yaparak ekmeğin gramajını 20 gram aşağı çektiklerini hatırlattı. “Buradaki amaç vatandaşların aynı fiyattan ekmeği almaya devam etmesiydi” diyen Karaatlı, un fiyatlarına her hafta zam geldiğine dikkati çekti. Karaatlı, “Sistemli bir şekilde her hafta gelişi güzel zam yapılıyor, eğer yetkili birimlerimiz bunların önüne geçmezse önümüzdeki günlerde ekmeği daha da küçültemeyeceğimiz için gramı tekrar eski haline getirip bunu fiyata yansıtmak zorunda kalacağız” dedi.

Aslında yılbaşından sonra ekmeğe zam yapılacağını düşündüklerini belirten Karaatlı, ancak gelen zamların fırıncının belini büktüğüne vurgu yaptı. Karaatlı, şunları söyledi:

“Biz yılbaşından sonra zammın fiyatlara yansıyacağını düşündük, oysa 50 günlük kısa zaman içerisinde una zam geldi. Elektrik ve doğalgaz da aynı şekilde zamlanmıştır. Bunların içinde maya, gazete kağıdı, poşet, işçi yevmiyesi yok, bunları da katarsak 50 günlük zamanda 35-40 lira fark var. Yapacak başka bir şey kalmadı, bunu fiyata yansıtmak zorunda kaldık”

“YÜZDE 17’LİK ZAM AÇIĞI KAPATMIYOR”

Karaatlı, gramajı tekrar eski seviyesine çıkardıklarını belirterek, ekmeğin fiyatını 50 kuruş artırdıklarını kaydetti. Somun ekmekleri de 2 TL’ye çıkardıklarını ifade eden Karaatlı, “Bu ikisinin arasında yapılan gramaj ve fiyat ayarlaması yüzde 17’ye tekabül ediyor. Oysa bizim maya gibi girdilerimizde yüzde 30-35 arasında bir fark var. Bu almış olduğumuz yüzde 17’lik zam bu açığı kapatmıyor” dedi.

“Biz bu açığın önüne geçebilmek için yeni bir uygulamaya geçtik ve pişirme ücretlerini paralı yapıyoruz” diyen Karaatlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

HABERLER  Şanlıurfa’ya yeni atama

“Ekmeği daha pahalıya vereceğimize pişirmeleri paralıya çevirdik, bu açığı kapatmak istiyoruz. Herkese bu zammı yansıtmaktansa, ‘kim pişiriyorsa farkı o ödesin’ diyoruz. Eğer un serbest piyasasında sürekli artışlar devam ederse, yeni yıla yeni gram ve yeni fiyatlarla gireceğiz.”

Fırıncı esnafının milletin hizmetkarı olduğunu belirten Karaatlı, “Başkalarının yanlışlarını günahlarını esnafımıza yüklemeyelim, onlara destek olalım” dedi.

“EN İYİ EKMEK ŞANLIURFA’DA OLUR”

Karaatlı, ekmek fiyatında bir artışın daha olup olmayacağını zaman göstereceğini ifade ederek, un fiyatlarındaki artışa bağlı olarak ekmek fiyatının da yükselmesinin an meselesi olacağını kaydetti. Karaatlı, kaliteli ekmek ürettiklerini belirterek, sözlerini şöyle noktaladı:

“Ekmek kalitesi ne odanın sorunu ne de fırıncının sorunu, ekmek kalitesi denetim merkezimizin sorunu, adı üstüne kalitesi diyoruz. Burada oda ve fırıncının ne suçu var? Ben diyorum ki en iyi ekmek Şanlıurfa’da olur. Arada illa ki yanlışlar çıkar, peki bu zabıtalarımız ne diye var? Denetlesinler, düzeltsinler. Biz kimsenin önüne geçip ‘bu kaliteli üreten bu kalitesiz üreten’ ayrımı yapmıyoruz, hepimiz kaliteli üretiyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.