enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5976
EURO
34,7428
ALTIN
2.506,53
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

Şanlıurfa’da acil serviste acil hasta yok

Şanlıurfa’da acil serviste acil hasta yok

Şanlıurfa’da acil serviste acil hasta yok
18.11.2021 11:58
0
A+
A-

Şanlıurfa’da acil servislere günde 2 binden fazla kişinin başvurduğu ve bu hastaların yüzde 90’nının acil vaka olmadığı ortaya çıktı.

Şanlıurfa acil servislerinde son zamanların en çok hasta yığılması yaşanıyor. Sağlık personelleri yüksek orandaki acil olmayan hasta başvurularından rahatsız. 

Kentte hava sıcaklığının her geçen gün düşmesiyle birlikte başta çocuklar olmak üzere tüm yaş gruplarında artış gösteren salgın ve grip vakaları nedeniyle hastanelerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. Ancak bu yoğunluğun dağılımı polikliniklerden çok acil servis için oldu. Acil serviste adeta yığılma yaşanmaya başladı. 

NEDEN ACİLE KOŞUYORLAR?

Bunun nedenleri;

  • Pandemi dolayısıyla polikliniklerden randevu almakta zorlanmak,
  • Özellikle özel sektörde çalışanların sağlık hakkı için dahi izin alamaması,
  • Acilde özellikle serum müdahalesi ile daha hızlı tedavi olabilirim düşüncesi ve tahlil sonuçlarına erken ulaşma, 
  • Acillerde katkı-katılım payı alınmaması sebebiyle ekonomik durumu gözetmek, 

olarak sıralanabiliyor. 


2 BİNDEN FAZLA HASTANIN YÜZDE 90’I ACİL DEĞİL!

Tüm bu sebepler hastalar için önemli olarak görülse de acil servisteki gereksiz yoğunluk servisin gerçek amacına hizmet etmesinin önüne geçiyor. Hastalar acil olmayan durumlarını görmezden gelip, dakikalarca bekledikleri sıralardan dert yanıp hekim sayısındaki yetersizlikten dem vurmaya başlıyor ve kentteki sağlık sorunları bir çıkmaza giriyor. Doktor ve diğer sağlık personellerinin çalışma şartlarının zorlaştığı bir diğer gerçek. Öyle ki Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 24 saatte başvuran hasta sayısının 2 bini aştığı kayıtlara geçti.


DR. ÖZ: “LÜTFEN ACİLİ ACİL DURUMLAR İÇİN KULLANALIM”
Bu hastaların yüzde 10’u dışındakilerin acil vaka olmadığını belirten ve doktor başına yaklaşık 700 hastanın düştüğüne dikkat çeken Aile Hekimi Abdurrahman Öz “Şanlıurfa’da 3 doktor 8 hemşirenin çalıştığı bir acil servise yaklaşık 24 saatte başvuran hasta sayısı 2 bin 74.Doktor başına düşen hasta 691. Hemşire başına düşen hasta 300. Her birinin bir refakatçisi olsa 4 bin 148 kişi ile muhatapsınız. Lütfen acili sadece acil durumlar için kullanalım. Sizin 1 aydır olan sırt ağrınızla ilgilenilirken kalp krizi geçiren bir hastaya geç tanı konmasına sebep olabilirsiniz. Uzun süre acilde çalışmış biri olarak söylüyorum bu 2074’ün %10’u ancak acildir. Aciller amacı dışında kullanılmaya devam edildiği sürece 10 hastane daha açılsa bile bu durum değişmeyecek” dedi.

HABERLER  Dikkat! Bu telefonlar kapatılacak


UZMANLARDAN UYARI

Mevsimsel olarak özellikle grip salgınındaki artışa dikkat çeken uzmanlar soğuk havanın yarattığı rahatsızlıkların çocuklarda gribal enfeksiyonun yanı sıra zatürre ve bronşit olarak; yaşlılarda ise astım, bronşit, KOAH ve akciğer enfeksiyonu olarak görüldüğüne dikkat çekti. 

Uzmanlar kış mevsiminde beslenmenin en büyük önleyici faktör olduğunu altını çizerek şu tavsiyelerde bulundular: ”Özellikle sebze ve bol bol meyve tüketmeleri gerekiyor.  Mandalina, portakal ve greyfurt gibi güneş tonlarını yansıtan meyvelerin gribal enfeksiyonlara karşı direnci daha çok arttırdığı ve hastalıkla mücadelede büyük önem arz ettiğini biliyoruz. Salgın sürecinde hastaların beslenmelerine daha dikkat etmeleri gerekiyor. Durumları gerçekten acil değilse uzman arkadaşlarımıza görünmelerini tavsiye ediyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.