enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
25°C
Şanlıurfa
25°C
Açık
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
29°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C

TMO’nun un fiyatları gerçeği yansıtmıyor”

TMO’nun un fiyatları gerçeği yansıtmıyor”

TMO’nun un fiyatları gerçeği yansıtmıyor”
26.11.2021 07:37
0
A+
A-

Şanlıurfa’da un satıcıları, TMO’nun un alan 380’in üzerindeki fabrikanın çuval başına 185-200 lira arasında fiyatla fırıncılara satış yaptığı açıklamasına tepki gösterdi.

Ekmek fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı tartışması sürerken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) dün dikkati çeken bir açıklama geldi. TMO, piyasada yer alan un fiyatlarıyla ilgili spekülatif haberlere itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. “Son günlerde hububat ve un piyasalarında yaşanan fiyat artışlarına yönelik kamuoyunu yanıltıcı değerlendirilmeler yapıldığı gözlemlenmektedir” denilen açıklamada, TMO’dan un alan 380’in üzerindeki fabrikanın çuval başına 185-200 lira arasında fiyatla fırıncılara satış yaptığı bilgisi paylaşıldı. Fabrikaların satış faturalarını TMO’ya ibraz ettiği de ifade edilen açıklamaya Şanlıurfa’daki un satıcıları tepki gösterdi.

Kent merkezinde 13 yıldır un bayiliği yapan Mehmet Özdemir, TMO’nun belirttiği rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Un fabrikalarının TMO’dan da almış olsa unun çuvalını bu fiyattan veremeyeceğini ileri süren Özdemir, “Keşke belirtilen fiyatlardan un alabilsek ama bu fiyatlar mümkün değil. Bu fiyatların aslı astarı olamaz, olmadığı gibi de gerçekleşemez. Unun çuvalı günde 10 lira artıyor. Bittik artık biz, bir çuval un 300 lira” diye konuştu.

ÖZDEMİR: “GÜNDEMDE AMA İCRAAT YOK”

TMO’nun dile getirdiği fabrikaların sattıkları unun satış faturalarını ibraz etmek gibi bir konunun gündemde yer aldığını belirten Özdemir, “Gündem var olmasına var da icraat yok” dedi. Özdemir, “Ben şu an fabrikalardan da fiyat alıyorum. Bana geliş fiyatına fatura kes diyorum, kesemem diyorlar. Beni hedef tahtası yapacaksın diyorlar. Nasıl olacak bu iş?” diye sordu. 

Özdemir, devletin buğdayı vermesi halinde ancak böyle bir şeyin olabileceğini ifade etti.

7-8 yaşından beri fırıncılık yaptığını belirten Özdemir,  “Un piyasasında ne olduğunu bilirim. Adam almış içeriye, stok etmiş, fırıncıya yok diyor” ifadesini kullandı.

HABERLER  Dolar kuru sert yükseldi! 15 lirayı aştı

Fabrikalarda talep ettikleri miktarda un alamadıklarını dile getiren Mehmet Özdemir, şunları söyledi:

“Fabrikaya 200 çuval un diyorum, 100 gönderiyor. Böyle bir saçmalık var mı? Ne oldu buna? Unun fiyatını dövize bağlamışsın, altına bağlamışsın, dolara bağlamışsın, ne hakla? Biraz vicdan, biraz insaf… Tarih böyle bir şey yazmamıştır. İki ay içerisinde büyük zam geldi. İki ay önce 135 liraya aldığım unu şu anda en ucuz 285 liraya alabiliyorum. Telefon susmuyor.”

Piyasada un bulamamak gibi bir şeyin olmayacağını anlatan Özdemir, “Herkesin deposu dolu. Biz bize yapıyoruz zammı. Fabrika unu az gönderdiği zaman ne oluyor? Madem her hafta zam geliyor, 50 çuval satacağıma, 20 çuval satayım diyor. Böyle olunca fırıncı ne yapıyor? Piyasada un yok diyor. Böyle bir birimizi paramparça ediyoruz” diye konuştu.  

BAKİKOL: “KAR VE ZARARI HESAPLAYAMIYORUZ ARTIK”

Akarbaşı Caddesinde 20 yıldır unlu mamul işletmeciliği yapan Eyüp Bakikol, TMO’nun dile getirdiği un fiyatlarındaki rakamın gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Bakikol, şunları söyledi:

“Ben şu anda unun çuvalını 330 liraya alıyorum. Her hafta bir zam geliyordu. Haftalığı geçtik artık, günlük zam geliyor. Unun çuvalı daha bir hafta önce 250 civarındaydı. Biz artık öldük. Dükkanımda pasta yapamıyorum. Kar ve zararı hesaplayamıyoruz. Kar ettirmiyor zaten. Şu anda dükkanım açık kalsın yeter diyoruz. Hiç kar yok, içeri girmeyelim yeter”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.