enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3212
EURO
35,0652
ALTIN
2.306,86
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Urfalı öğrenciler Islak zemin temizleyici robot üretti

Urfalı öğrenciler Islak zemin temizleyici robot üretti

Urfalı öğrenciler Islak zemin temizleyici robot üretti
30.03.2022 13:54
0
A+
A-

Şanlıurfa’da meslek lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin de yardımıyla otonom çalışan ıslak zemin temizleyici robot geliştirdi.

Şanlıurfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri okullarındaki atölyelerde birbirinden ilginç projelere imza atıyor. Son olarak Teknik Otomasyon Bölümü’nde eğitim gören Taha Kaçmaz ve Mehmet Emin Yeşilırmak, öğretmenlerin de destekleriyle ‘bluetooth’ kontrollü ve otonom çalışabilen ıslak zemin temizleyici robot yaptı.

Başarılarıyla dikkat çeken öğrenciler, tasarladıkları eşsiz projeyi Bizim Haber Ajansına anlattı.

KAÇMAZ: “YARIYIL TATİLİNDE TATİL YAPMADIK”

Teknik Otomasyon Bölümü 10. Sınıf öğrencisi Taha Kaçmaz, okulda bu yıl öğrendikleriyle robot yaptıklarını söyledi. Robotun, bluetooth kontrollü ve otonom olarak kendi yaptıkları bir uygulama üzerinden çalıştığını belirten Kaçmaz, “15 günlük ara tatilde biz tatil yapmadık ve bu robot üzerinde çalıştık. Bir aylık kısa süre içerisinde tamamladık. Başarılı bir proje olduğunu düşünüyorum. Daha önce yapılmamış bir projeyi yapmak zordu. Patentini almayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Ürettikleri robotla Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl Şanlıurfa’da düzenleyeceği robot yarışmasına katılarak başarılarını taçlandırmak istediklerini belirten Kaçmaz, “14. Uluslararası MEB Robot Yarışmasında serbest kategoride yarışmaya katılacağız. İyi bir derece almayı umuyoruz” dedi.

YEŞİLIRMAK: İYİ İŞ ÇIKARDIK

Projeyi tasarlayan öğrencilerden Mehmet Emin Yeşilırmak, robotu, öğretmenleriyle birlikte şubat tatilinde çalışarak yaptıklarını söyledi. Yeşilırmak, “15 günlük tatili robot üzerinde çalışarak geçirdik. O dönemi çok iyi değerlendirdik. Sonunda kısa sürede robotu tamamlamayı başardık. Hocalarımızdan yardım aldık. Onlar da tatilde yanımızda oldular. Birlikte iyi bir iş çıkardık” ifadesini kullandı.

YILMAZ: APLİKASYONUNU DA ÖĞRENCİLERİMİZ YAPTI

Elektrik ve Elektronik Bölümü öğretmeni Abdullah Yılmaz, robotun lavabolarda, el yıkama alanlarında ve daha çok ıslanan yerlerde kurutma ve temizleme işlemi yaptığını kaydetti. Pandemi döneminde hijyenin önemin artmasıyla bu projeye yöneldiklerini vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

HABERLER  Türk savunma sanayisi 'tam bağımsızlık' hedefine ilerliyor

“Biz de buna katkı sağlamak amacıyla böyle bir robot yaptık. Yaklaşık bir ay gibi bir süreç içerisinde öğrencilerimizle ıslak zemin temizleyici robotumuzu yaptık. Bunun diğer ev robotlarından farkı oturma alanlarından çok lavabolarda, el yıkama alanlarında ve daha çok ıslanan yerlerde kurutma ve temizleme işlemi yapıyor. Robot, öğrencilerimiz tarafından üretilen aplikasyonla çalışıyor. Aplikasyon, telefonlarda bulunan uygulama marketine yüklenmiş durumda. Aynı zamanda bu aplikasyonu öğrencimiz kendisi bireysel olarak da kontrol edebiliyor.”

Seri üretime geçmeyi düşündüklerini belirten Yılmaz, “Robot zaten hazır halde, prototip olarak çıkardık. Seri üretime hazırız. Robotla, 14. MEB Robot Yarışmasına katılacağız. Özellikle öğrencilerimize bu heyecanı tattırmak istiyoruz. Çünkü robot yapımında emekleri çok büyük. Robot dışında özelikle öğrencilerimizi geliştirecek, teknoloji alanında ilerletecek projelerle destekliyoruz” diye konuştu.

OKUL MÜDÜRÜ: URFA’NIN ADINI DUYURACAĞIZ

Şanlıurfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İsmail Öztoprak ise okullarının her daim başarılı projelerle ön planda olduğunu ifade etti. Daha önce de birçok robot ürettiklerini belirten Öztoprak, “Lavabo önündeki suları ve kirleri çekebilen temizlik robotu ürettiler. 14. Uluslararası MEB Robot Yarışmasına katılacağız. Serbest kategoride katıldığımız yarışmada Urfa’nın adını duyuracağız. Bu projeden birincilik bekliyorum. Okulumuz her yarışmada birinci olmaya namzettir” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.