enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5816
EURO
34,9067
ALTIN
2.438,06
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Açık
33°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
32°C

Türkiye’de en fazla yoksul ailenin bulunduğu il Şanlıurfa

Türkiye’de en fazla yoksul ailenin bulunduğu il Şanlıurfa

Türkiye’de en fazla yoksul ailenin bulunduğu il Şanlıurfa
10.04.2022 09:16
0
A+
A-

TÜİK’in araştırmasına göre, Türkiye’de en fazla yoksul ailenin bulunduğu illerin başında Şanlıurfa yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan İstatistik Araştırma Dergisi’nden yer alan “Türkiye’de Hanehalkı Yoksulluğunu Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi” başlıklı makalede en yoksul iller ve yoksulların oturduğu konut tipleri ele alındı.

Buna göre, en fazla yoksul aile Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yer aldı. En az yoksul hane Zonguldak, Karabük ve Bartın bölgesinde bulunuyor.

TÜİK Uzmanı Onur Şentürk ve Gebze Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nuri Çelik imzasını taşıyan makaleye göre, yoksulların yüzde 70,8’i müstakil evlerde oturuyor.

Araştırmada en fazla yoksul hanenin yüzde 16 ile Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesinde, en az yoksul hanenin ise yüzde 0,5 ile Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesinde olduğu belirtildi. 

Çalışmada kullanılan verilerde ayrıca yoksul hanelerin yüzde 70,8’i müstakil konutta, yüzde 15,1’inin 10 daireden az yerleşim yeri olan apartmanda, yüzde 9,4’ünün 10 daireden fazla yerleşim yeri apartman ve yüzde 4,6’sının ise ikiz ya da sıralı evde oturdukları ifade edildi.

TÜİK’e göre yoksulluk, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamaması durumu olarak özetleniyor. Yoksulluk kavramı kurum tarafından iki farklı şekilde ele alınıyor.

Dar anlamda yoksulluk: Açlıktan ölme ve barınmadan yoksunluk.

Geniş anlamda yoksulluk: İnsan hayatının sürdürülebilmesini sağlayan gıda, giyim ve barınma gibi temel ihtiyaçlara sahip olmasına rağmen yaşadığı çevrenin genel seviyesinin gerisinde kalmayı ifade ediyor.

Öte yandan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) mart ayı araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’de açlık sınırı 4 bin 928, yoksulluk sınırı ise 16 bin 52 TL olarak belirlendi. 

“YOKSULLARIN YÜZDE 65’İ GEREKLİ HARCAMALARI ZOR YAPIYOR”

Araştırmada yoksulların gerekli harcamaları nasıl karşıladıkları verisi de yer aldı. Yoksulların yüzde 65,5’inin hanelerinin genellikle gerekli harcamalarını zor yapabildiklerini, yüzde 33,7’sinin ne zor ne kolay ve yüzde 0,8’inin ise gerekli harcamaları kolay yapabildiklerini beyan ettikleri görüldü.

HABERLER  Yılmaz'dan asgari ücret açıklaması
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.