enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5136
EURO
36,1545
ALTIN
2.983,39
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Harran’daki arkeolojik kazılarda yeni yerler keşfedildi

Harran’daki arkeolojik kazılarda yeni yerler keşfedildi

Harran’daki arkeolojik kazılarda yeni yerler keşfedildi
18.04.2022 15:18
0
A+
A-

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Urfa’nın Harran ilçesinde devam eden arkeolojik kazılarda 9 asırlık Harran Sarayı’nın yeni bölümlerine ulaşıldı.

Şanlıurfa’nın Harran ilçesindeki tarihi kalede yapılan arkeolojik kazılarda yeni yerler keşfedildi.

Harran Ören Yeri Kazı Başkanı olan Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Bizim Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Roma İmparatorluğu’ndan Emevilere ve Eyyübilere varıncaya kadar tarihi kalıntılara rastladıklarını belirttiği kazılarda kalede yeni salonlara, yeni avlulara, yeni odalara kadar birçok ayrıntıya ulaştıklarını kaydetti.

ÖNAL: HARRAN’IN BİLİNİP, GÖRÜLMEYENİ ÇOK

Önal, asırlık tarihi yapının bünyesinde çok sayıda bölüm barındırdığını ve bunları açığa çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Önal, “Bizim asıl amacımız kaleyi ziyarete açmak. Harran’ın bilinip, görülmeyeni çok. Harran’da yapılan kazılarda Harran Sarayı’nın yapısını, mimarisini, medreselerini ve planlarını, şehir yapısını, çarşılarını, kilisesini ve Sin Tapınağı’nı gün yüzüne çıkaracağız. Bizim planımız sadece belli başlı yerlerde anıtsal yapıları ortaya çıkarmak” dedi.

“Kalede çekirdek yapı dediğimiz, saray bölümünün avlusuna ve odalarına ulaşıldı” diyen Prof. Dr. Önal, “Türkiye genelinde 64 kazı yapılıyor. Bu kazılar 12 ay devam ediyor. Onlardan biri de Harran Ören Yeri kazıları. Harran geniş bir alan, çapı bir kilometreden fazla hepsini bitirmek binlerce yıl sürer. O yüzden 12 aylık süre tamamlandıktan sonra da kazılar devam edecektir” ifadesini kullandı.

TURİZMİN HİZMETİNE SUNULACAK

Kazılara öncülük eden Önal, kalenin 2 yıl içinde ziyarete açılabileceğini ifade etti. “Kalenin ziyarete açılması kazılara bağlı” diyen Önal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl Ulu Camii ziyarete açılacak. Şu anda gelen ziyaretçiler camiyi göremiyor. Ziyaretçiler, Ulu Camii ve çevresindeki bizim kazıda ortaya çıkardığımız, hamam ve çarşıyı görebilecek. Kazılar devam ettikçe, çıkan yapılar turizmin hizmetine sunulacak. Harran’ın bir yüzü bu kazılarla ziyaretçilere gösterilecek.”

HABERLER  YRP Siverek İlçe Başkanı Çulcu: Elektriksiz hiçbir şey yapılmıyor

Kazılara Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Kaymakamlığı ve Harran Üniversitesi’nin destek verdiğini belirten Önal, Harran Kalesi’nin tamamının kazılmasının 8 ila10 yıl sürebileceğini kaydetti.

KAZILARA DESTEKLERİN ARTTIRILMASINI İSTİYORUZ

Kazıların planlandığı şekilde tamamlanabilmesi için desteklerin arttırılması gerektiğini vurgulayan Önal, “Şu anda yaklaşık 25 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Bunlardan 15’i işçi, 10’u uzman bir de 5 stajyer öğrencimiz var. Kazılara desteklerin arttırılmasını istiyoruz. Kazılar neticede işçilerle yapılıyor. Kazılara mevcut desteklerin daha da arttırılması, kazıların planlandığı şekilde sonuçlanmasına katkı sunacaktır” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.