enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4815
EURO
34,8540
ALTIN
2.483,76
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
30°C
Şanlıurfa
30°C
Açık
Perşembe Açık
27°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
28°C

Diyabet hastalığında erken tanı önemli

Diyabet hastalığında erken tanı önemli

Diyabet hastalığında erken tanı önemli
09.05.2022 11:34
0
A+
A-

Balıklıgöl Devlet Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Şimay Çokgezer, diyabet hastalığında erken tanının önemine vurgu yaparak herhangi bir şikâyet olmasa da belirli aralıklarla kan şekeri ölçümü yapılması gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Balıklıgöl Devlet Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Şimay Çokgezer, diyabette erken tanının önemini anlattı.

Çokgezer, diyabet hastalığının erken teşhisi için herhangi bir şikâyet olmasa da belirli aralıklarla kan şekeri ölçüm yapılması gerektiğini belirtti.

Diyabetin, kan şeker düzeyini dengeli yani insülin hormonunun eksikliği ya da direnci sonucunda gelişen kronik bir metabolizma bozukluğu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“En sık rastlanan tip 2 diyabet olup genellikle 35 yaş ve üzerinde başlangıçta aile öyküsünün eşlik ettiği sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite azlığı ve obezitenin tetiklediği bir hastalıktır. Diyabetin en sık görülen semptomları çok su içmek, çok idrara çıkma, açlık hissi, çok yemek yeme, kilo alma yada kilo kaybı, bulanık görme, halsizlik, yorgunluk, sık enfeksiyon geçirme ve yaraların geç kapanmasıdır. Tüm bu belirtiler kan şekeri belirli bir düzeyin üzerine çıktıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Erken tanı için herhangi bir şikâyeti olmasa da belirli aralıklarla kan şekeri ölçüm yapılmasını önermekteyiz.”

Diyabetin, hemen hemen bütün organlar da olumsuz etkilere yol açtığını belirten Çokgezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyabet tanısı alan hastalarda amaç kan şekerinin normal sınırlar arasında tutarak diyabetin organlar üzerinde yapacağı olumsuz etkilerin önlenmesi ve yaşam kalitesini iyileştirilmesidir. Diyabet hemen hemen bütün organlar da olumsuz etkilere yol açmaktadır, kalp krizine, inmeye, diyaliz gerektirebilecek böbrek yetmezliğine, ayak yaralarına, bulanık görme, az görme, görme kaybına ve erken ölümlere neden olabilmektedir. Tüm bu hasarları önlemek veya geciktirmemek için ilaç tedavisine ek olarak sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite, ideal vücut ağırlığının korunması ve sigaranın bırakılması önerilmektedir. Tüm diyabet tanı hastalarımızın herhangi bir şikâyeti olmasa da 3-6 ayda bir aile hekimlerine ya da takipte oldukları dâhiliye veya endokrinoloji kliniğine başvurmasını öneriyoruz ”.

HABERLER  Türkiye'de 27 bin 973 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 203 kişi hayatını kaybetti
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.