enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4317
EURO
36,1497
ALTIN
2.959,80
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa’da anız yakmak yasaklandı!

Şanlıurfa’da anız yakmak yasaklandı!

Şanlıurfa’da anız yakmak yasaklandı!
10.05.2022 07:29
0
A+
A-

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından anız yakmanın zararları konusunda önemli bir açıklama yapıldı. Açıklamada anız yakmanın yasaklandığı ve yasaklara uymayanlara cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden biri olan Şanlıurfa’da her yıl yaşanan ve büyük zararlara neden olan ‘anız yakma’ olayları konusunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden bir açıklama geldi.

Yapılan açıklamada anız yakmanın yasaklandığı ve yasaklara uymayan kimselere ceza kesileceği bildirildi.

Açıklamada, “Anız yakılması yasaklanmıştır. Bu yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacaktır” denildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada anız yakmanın zararları da tek tek sıralandı: 

“Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Bu durum toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir.

Sap ve Anızların Yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon(C) ve azotun(N) kaybı da artmaktadır. Mesela bir dönüm arazide 300 kg sap yandığında 1,5 kg Saf azot kaybı meydana gelmektedir. Bu miktar ise ancak 7 kg şeker gübresi dediğimiz Amonyum sülfatı araziye vererek yeniden kazanılabilir. 

Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan küçük canlıları öldürmesidir. Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Yapılan araştırmalarda; anız yakma ile küçük canlıların mikro organizmaların yüzde 70 inin zarar gördüğü bunun da verimi düşürdüğü ortaya konulmuştur.

Anız yakımı ile ilk yılda kök çürüklüğü hastalığında azalma olduğu ancak ikinci yıl bu hastalığın daha da arttığı görülmüştür.

Anızların yakılmasının en önemli zararlarından birisi de, toprağı su ve rüzgâr erozyonuna da hassas bir duruma getirmesidir. Çünkü anız yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller; yüzey akış hızını azaltır, toprağa sızmasını sağlar. Böylece erozyonu önler.

HABERLER  Şanlıurfa'da Kovid-19 tedbirlerine uymayanlara 81 bin 900 lira ceza kesildi

Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka, birçok yararı olan sap saman yok edilmektedir. 

Anız yangınları sırasında havanın kirlenmesi yanında,  yükselen dumanlar zaman zaman karayollarında görüşü azaltmakta, bu durumda trafik kazalarıyla can ve mal kaybına neden olmaktadır.

Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir.

Anız yakımı doğal dengeyi de bozmaktadır. Yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yaban hayvanı(kuş, tavşan, tilki, çakal, yılan vs.) yuvalarını terk etmekte veya ölmektedirler”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.