enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3583
EURO
34,9921
ALTIN
2.326,20
BIST
9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Aileler dikkat! Şanlıurfa’da salgında ‘su’ iddialarına raporlu yanıt

Aileler dikkat! Şanlıurfa’da salgında ‘su’ iddialarına raporlu yanıt

Aileler dikkat! Şanlıurfa’da salgında ‘su’ iddialarına raporlu yanıt
30.05.2022 07:33
0
A+
A-

Şanlıurfa’da çocuklarda salgının sudan kaynaklı olduğu iddialarına yanıt veren ŞUSKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı’nca, suların günde yaklaşık 130 bin kez analiz edildiğine dikkat çekilerek “Bugüne kadar gerçekleşen ishal vakalarının hiçbirinde şebeke suyu kaynaklı olduğu ispat edilmemiştir” denildi. Şüphe duyan ailelerin evdeki sularının da ücretsiz olarak analiz edildiği belirtildi.

Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ŞUSKİ) Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı, kentte ishal ve kusmaya neden olan salgının sudan kaynaklı olduğu iddialarına dair sorulara raporlu yanıt verdi. 

Türkiye’nin en sıcak illerinin başında gelen Şanlıurfa’da her yıl yaz mevsiminin başlarında çocuklar arasında yayılan salgın yine baş gösterdi. Ebeveynlere bazı doktorlar tarafınca salgının nedeninin sulardan kaynaklı olduğu söylendi. Bu iddiaların ardından “Urfa’da sular ishal yapıyor”, “Hazır su almamız gerekiyor” söylemleri kulaktan kulağa yayıldı ve aileler endişelendi. Bir çok ailenin de evlerinin musluklarından akan su yerine hazır sular tüketmeye başladığı öğrenildi. 

“SON 1 YILDA ANALİZLERDE OLUMSUZLUK YOK”

İddiaları ilgili kurum ŞUSKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı’na sorduk. Daire Başkanlığı, iddiaları raporlarla yalanladı.

“Son 1 yıldır içme suyunda yapılan analizlerde hiçbir noktada hiçbir olumsuzluk rapor edilmemiştir” ifadelerini kullanan ŞUSKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı yetkilileri, “Şanlıurfa’ya içme suyu arıtma tesisimizden verdiğimiz suyun kalitesi yılın 12 ayı 7/24 aynı kalitededir” diyerek suların Sağlık Bakanlığı’nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğin standartlarını, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarının tümünü karşılayan Türkiye’nin en kaliteli arıtılmış suyu olduğunu belirtti.

SULAR GÜNDE 130 BİN KEZ ANALİZ EDİLİYOR

Suların uzman teknik ekip ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı birimi tarafından arıtma tesisi çıkışı ile su şebekesinin 26 farklı son tüketim noktasından her gün klor takibinin yapıldığını belirten yetkililer “Arıtma tesisi çıkış noktasında yeni kurmuş olduğumuz son teknoloji online analizörler sayesinde şehre isale edilen su her 2 saniyede bir ölçülmektedir. Bu da suyumuzun günde 129 bin 600 kez analiz edildiği anlamına gelmektedir. Bu cihazlar su kalitesinde herhangi bir düşme söz konusu olur ise teknik ekibe SMS göndererek, scada merkezinde ise alarm ve yazılı ikaz olarak önceden uyarı vermektedir. Böylelikle herhangi bir sebeple su kalitesinde sorun oluşur ise bu duruma karşı arıtma prosesleri revize edilerek dezenfeksiyon sağlanmaktadır” açıklamasından bulundu.

“2 BAKANLIK’ÇA DA YANSIYAN OLUMSUZ RAPOR BULUNMUYOR”

HABERLER  Türkiye’de Nu varyantı var mı?

Halk Sağlığı birimi tarafından 2 haftada bir numuneler alınarak Bakanlığı’nın laboratuvarlarında incelenerek yine bakanlığın Coğrafi Bilgi Sistemi’nde raporlandığını ifade eden yetkililer “Son 1 yıldır içme suyunda yapılan bu analizlerde hiçbir noktada hiçbir olumsuzluk rapor edilmemiştir” diyerek iddiaları yalanladı.

Sağlık Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından sürekli olarak denetlendiklerine dikkat çekilerek bakanlıklar tarafından da son 1 yılda kendilerine yansıyan olumsuz bir rapor bulunmadığına vurgu yapıldı.

“ANALİZLERDE HASTALIK YAPICI HİÇBİR PARAMETREYE RASTLANMADI”

“Bu tür mesnetsiz iddialar için Halk Sağlığı ve Tabipler Odası ile sürekli olarak bilgi paylaşımı yapılmakta olup, ortak çalışmalarımız devam etmektedir” diyen yetkililer, sularda kesinlikle olumsuz bir durum söz konusu olmadığına dikkat çekerek hastalığa neden olabilecek durumlar için de “Günlük yapılan onbinlerce analiz sonucunun hiçbirinde kirletici ve hastalık yapıcı hiçbir parametreye rastlanmamıştır. Bugüne kadar gerçekleşen ishal vakalarının hiçbirinde şebeke suyu kaynaklı olduğu ispat edilmemiştir. Herkes tarafından bilindiği üzere; özellikle yaz aylarında ilimizdeki hava sıcaklığının ani değişimi, bağ evi ve köy sezonunun açılmasıyla müstakil evlerde şahsi depolarda beklemiş suların tüketilmesi ve ortak kullanım alanlarının genişlemesiyle hijyensiz şartların oluşması viral enfeksiyonların artması, havaların ısınmasıyla çocuklar tarafından tüketilen dondurma ve soğuk içeceklerin bilinçsiz tüketilmesi, yeşillik gibi çiğ yenen sebzelerin yeterince temizlenmeden tüketilmesi ve evlerde bulunan su sebillerinin kullanılmaya başlanması gibi hastalıklara sebebiyet veren birçok unsur mevcuttur” ifadelerini kullandı. 

“ŞAHSİ DEPOLARIN TEMİZLİK VE BAKIMLARI YAPILMALI”

Vatandaşların şahsi depolarının temizlik ve bakımlarının kendi sorumluluklarında olmadığını dile getiren yetkililer, “ŞUSKİ Genel Müdürlüğüne ait olan merkez ve kırsal tüm su depolarında rutin olarak bakım onarım ve temizlik çalışmaları yapılmakta. Vatandaşlarımızın şahsi depolarının temizliği ve bakım onarımlarının kendileri tarafından yapılması gerekmekte olup, bu şekilde ortaya çıkabilecek sorunlar bizim sorumluluğumuzda değildir” uyarısında bulundu. 

HABERLER  Son 24 saatte korona virüsten 168 kişi hayatını kaybetti

SUYUNUZA ÜCRETSİZ ANALİZ İMKANI

Başvuru yapıldığı takdirde vatandaşlar için ücretsiz analizler de yapıldığını duyuran ŞUSKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı yetkilileri “Başvuru yapan vatandaşlarımızın kendi musluklarından akan suyun analizi yapılarak raporları ücretsiz bir şekilde kendilerine verilmektedir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.