En çok ölen çocuk işçi sayısı Şanlıurfa’da
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 yılı raporuna göre, Türkiye’de 5-17 yaş aralığında 720 bin çocuk, işçi olarak çalışıyor. Bu verilerde çalışan çocukların yüzde 30,8’i tarım, yüzde 23,7’si sanayi, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe yer alıyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre de 2021 yılında Türkiye’de en az 62 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti.
Verilere göre, son dokuz yılda Türkiye genelinde toplam 556 çocuk işçi hayatını kaybetti.
İSİG, Türkiye’de son dokuz yıl içerisinde ölen çocukların 316’sının tarım ve orman, 57’sinin inşaat, 37’sinin metal, 27’sinin ise konaklama ve eğlence işkolunda hayatını kaybettiğini belirtti.
ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE ŞANLIURFA İLK SIRADA
Türkiye’de 75 şehirde çocuk işçi ölümünün yaşandığı aktarılan raporda ilk sırada Şanlıurfa yer alıyor. Şanlıurfa’da son 9 yılda 44 çocuk işçi ölümü yaşandı. Şanlıurfa’yı 35 çocuk işçi ölümüyle Gaziantep izledi. Söz konusu dönemde, Adana’da 29, İstanbul’da 26, Konya’da 23, Antalya’da 20, Mardin’de17, Mersin’de 16, Aydın ve Bursa’da 15, Ankara’da 14 çocuk işçi ölümü yaşandı.
HER AY ORTALAMA 5-6 ÇOCUK ÖLÜYOR
Her ay ortalama olarak 5-6 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiği vurgulanan İSİG’in raporunda, çocuk işçi ölümlerinin tüm iş cinayetlerine oranı yüzde 4 civarında. Raporda, çocuk işçilerin yaklaşık üçte birinin tarımda çalışmasına karşılık ölümlerin yarıdan fazlası bu işkolunda meydana geldiği kaydedildi.
Son yıllarda çocuk emeğinde ücretli ve tehlikeli işlerde çalışma oranı arttığı ifade edilen raporda, çocuk işçi ölümlerinin neredeyse yarısını trafik, servis kazası ile boğulmalar oluşturduğu belirtildi.
Rapora göre, kız çocuk işçi ölümleri yüzde 16 civarında. 6-15 yaş altı çalıştırma kanunen de yasak olmasına rağmen bu yaş grubunda çalışan 184 çocuk işçinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşılan raporda, 4-5 yaşlarında ölen çocuk işçilere bile rastlandığı kaydedildi.
Raporda, çocuk işçi ölümlerinin tarımsal mobilizasyon ve üretimin arttığı, yine okulların kapanıp hizmet sektöründe ve atölyelerde çocukların çalıştığı mayıs-eylül sürecinde sıçrama yaptığının altı çizildi.