enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4809
EURO
34,7450
ALTIN
2.440,33
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Az Bulutlu
32°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C

Sağlık ocakları ehliyet için rapor vermek zorunda mı?

Sağlık ocakları ehliyet için rapor vermek zorunda mı?

Sağlık ocakları ehliyet için rapor vermek zorunda mı?
15.06.2022 07:51
0
A+
A-

Sürücü belgesi için istenilen sağlık raporu konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Aile hekimlerinin, sağlık raporu verirken sağlık taramasında elemeleri gereken 200’den fazla hastalık bulunuyor. Üstelik sağlık ocaklarında buna göre muayeneleri yapacak teknik donanımları bulunmuyor. Dolayısıyla başvuru yapanlar ile hastaneye yönlendirme yapmak zorunda kalan aile hekimleri sık sık karşı karşıya geliyor. Bu durum ise özellikle özel hastanelere yarıyor.

Sürücü belgesi almak için aranan sağlık koşulları,

“Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik” ile belirlenmiş durumda.

Yönetmeliğe göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekiyor.

Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenebiliyor. Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan bu işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmiyor. 

Ancak ehliyet almak için gereken sağlık taramasında elenmesi gereken yaklaşık 245 hastalık bulunuyor.

Ehliyet almak için gereken sağlık taraması ciddi bir iş olduğu için gerekli donanımların ve uzmanların olduğu sağlık kuruluşlarında yapılması gerektiği belirtiliyor. Sağlık ocaklarında bu raporu almak isteyenlerin eksiksiz ve detaylı bir şeklide muayene edilmesi teknik donanımların yetersizliği açısından mümkün olmadığı ifade ediliyor. Aile hekimlerinin, istenilen muayeneleri Aile Sağlığı Merkezi şartlarında yerine getirmesi mümkün olmadığı gibi, ileride doğabilecek malpraktis gibi hukuki sorunlarda raporu verenler olarak direkt muhatap kalacağı kaydediliyor.

Dolayısıyla aile hekimleri de ehliyet için başvuranlarda hastalık belirtileri gördüklerinde onları uzmanların bulunduğu sağlık kuruluşlarına sevk ediyor. Bu durum da başvuru yapanlar da gittikleri yerde belirli bir ücret ödemek zorunda kalıyor.

HABERLER  Sağlık Bakanlığı: '12 bin sözleşmeli sağlık personeli alıyoruz'

Tüm bu uygulama aile hekimleriyle ehliyet için rapor almak isteyenleri karşı karşıya getiriyor.

Üstelik sigorta şirketleri de trafik kazaları sonrasında hekimleri hedef alabiliyor. Ehliyetli kişinin araç kullanmasına mani bir durumu varken sürücü belgesi alıp trafikte kazaya karışması durumunda tazminata varan ödemeler yapmak durumunda kalan sigorta şirketleri, sürücüye sağlık raporu veren doktoru suçlayabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.