‘Koku’nun İzinde Mezopotamya Sergisi’ Urfa’da açıldı
Koku Kültürü ve Turizmi Derneği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şanlıurfa Müzesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) iş birliğinde Dünya Güzel Koku Günü’nü kutlamak amacıyla Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde “Koku’nun İzinde Mezopotamya Sergisi açıldı.
Serginin açılışına Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti Milletvekilli Mehmet Ali Cevheri, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Doç. Dr. Cenker Atilla ile çok sayıda akademisyen ve davetliler katıldı.
Koku Kültürü ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı, koku ve aromaterapi uzmanı Bihter Türkan Ergül, sergiye gelenleri özel olarak hazırlanmış tütsüyle karşıladı.
Sergide bölgede kazılarda bulunan seramik, cam ve kilden yapılmış koku kapları ile çeşitli kokular sergilendi.
VALİ AYHAN: ŞANLIURFA’DA DÜZENLENMESİ ANLAMLI
Serginin açılışında konuşan Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, koku sergisinin Şanlıurfa’da olmasının çok anlamlı olduğunu kaydetti. Ayhan, şunları söyledi:
“Sergiyle koku bilgisinin ve kültürün somutlaştırılması anlamlı olmuş. Şanlıurfa’nın endemik bitkileriyle coğrafyası ve tarihin sıfır noktası olması hasebiyle serginin burada düzenlenmesi çok değerli olmuş. Yani her yönüyle farklı bir sergi. Kokuların nasıl çıktığını anlamak için bu merkeze gelmek gerekiyor.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de “Burası insanlığın ilk çıkış yeri, bu nedenle de kokuların nasıl çıktığı ve dünyaya nasıl yayıldığını anlamak için bu merkeze gelmek gerekiyor. Arkadaşlarımız bu çalışmaları yapmışlar, kendilerini tebrik ediyorum. Sergide emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
ERGÜL: KOKU UYGARLIĞINDA YAŞIYORUZ
Koku Kültürü ve Turizm Derneği Başkanı, koku ve aromaterapi uzmanı Bihter Türkan Ergül ise serginin Türkiye ve dünyada bir ilk olduğu bilgisini verdi. Ergül, “Bu yıl 8’inci düzenlenen ‘Dünya Güzel Koku Günü’ etkinliklerinden bir tanesi. Burası ülkemiz için haklı bir gurur. Mezopotamya, Hitit, Asur, Sümer ve Osmanlı’ya baktığınızda bir koku uygarlığında yaşıyoruz. Koku Kültürü Derneği olarak, koku topraklarında yaşayan bu endemik bitkiler, koku kültürü ve ritüelleri dünyaya yaymak için çıktığımız noktadır, Dünya Güzel Koku Günü. Amacımız buradaki bitkileri ve kokuları dünyaya geniş bir şekilde tanıtabilmek. O yüzden her yıl farklı etkinlikler düzenliyoruz” diye konuştu.