Şanlıurfa’da okullaşmaya AB desteği
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKGPRO) vasıtası ile fonlanan, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün faydalanıcısı olduğu “Ortaöğretimde Devam ve Okullaşma Oranlarının Artırılması Teknik Destek Projesi”nin (ODAP) tanıtımı başkent Ankara’da yapıldı.
Projenin pilot uygulaması 14 ilde yapılacak. Şanlıurfa’nın yanı sıra İstanbul, Tekirdağ, Afyonkarahisar, Sakarya, Ankara, Hatay, Nevşehir, Çankırı, Trabzon, Ağrı, Bingöl, Hakkâri ve Şırnak illerinde 50 pilot okulda 30 ay boyunca uygulanacak projeyle, ortaöğretimde devam ve okullaşmaya destek olmak amaçlanıyor.
Projenin Haziran 2024’te tamamlanması hedefleniyor.
AŞKAR: ERKEN TERKİN SEBEPLERİNE İLİŞKİN BİLGİ SAĞLAYACAK
Programda konuşan MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, bakanlığın asıl amacının fırsat eşitliğini güçlendirmek olduğuna dikkati çekerek, “Başlayacak olan bu proje 50 okulda 30 ay boyunca uygulanacak. Proje tüm ortaöğretim türündeki okulları kapsıyor. Genel amacı ise erken okul terki, bireysel başarı ve kişisel beceriyi öne çıkarmaktır. Proje ile ilgili olarak erken terk riski olacak öğrencilerimizi bir kere tespit etmemiz gerekecek. Proje erken terkin sebeplerine ilişkin olarak da bize bilgi sağlamış olacak” ifadelerini kullandı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2020 Yılı Eğitim Denetim Raporlarında Şanlıurfa ile ilgili çarpıcı sonuçlar bulunuyor. İlkokul, ortaokul ve lisede olması gereken 44 bin 761’i kız olmak üzere 86 bin 121 öğrenci, “Maddi yetersizlik, evlilik, kızları okutmama, mevsimlik işçi…” gibi nedenlerle okulu terk etmiş.