enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
25°C
Şanlıurfa
25°C
Açık
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C

Şanlıurfa’da İlim Yayma Cemiyeti’nde başıboş köpek sorunu ele alındı

Şanlıurfa’da İlim Yayma Cemiyeti’nde başıboş köpek sorunu ele alındı

Şanlıurfa’da İlim Yayma Cemiyeti’nde başıboş köpek sorunu ele alındı
04.12.2022 13:02
0
A+
A-

Şanlıurfa’da İlim Yayma Cemiyeti’ndeki etkinlikte Avukat Lamih Çelik tarafından kent güvenliği açısından başıboş köpek sorunu değerlendirildi.

Şanlıurfa’da İlim Yayma  Cemiyeti’nde Avukat Lamih Çelik’in katılımıyla “kent güvenliği açısından başıboş köpek sorunu” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Dini gerekçelerle köpeklerin eve sokulmasa da sokakta beslendiğini hatta Osmanlı’da “mancacılar” denilen sokak hayvanlarına et/sakatat dağıtanların olduğunu, hayır sahiplerinin de bunlara ödeme yaparak yemek dağıtılmasını sağladığını hatırlatan Çelik, ancak gelinen noktada başıboş köpeklerin sayılarının çoğalmasıyla gerçekleşen saldırılar sonucu önlem alınmasının gerektiğini ifade etti. Çelik, şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta yaptığı açıklamada ‘öncelikle sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız. Tüm belediye başkanlarımıza sesleniyorum. Sahipsiz hayvanlar için lütfen önlem alın’ talimatını vermiş ve sorundan ve çözümden belediye başkanlarının sorumlu olduklarının altını çizmiştir. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince Siverek ve Haliliye ilçesinde, Hilvan Belediyesince de bir tane olmak üzere 3 tane hayvan rehabilitasyon merkezi kurulmuştur. Kısırlaştırılmamış bir dişi köpekten ilk yıl 16 yavru, onun da kısırlaştırılmamış yavrularından aynı şekilde devam ederek ikinci yıl 128, üçüncü yıl 528, dördüncü yıl 2 bin 48, beşinci yıl 12 bin 288, altıncı yıl 67 bin köpek üremesi meydana geldiği  düşünüldüğünde Büyükşehir Belediyesinin attığı son adımın ne denli önemli olduğu daha net anlaşılacaktır. 2018 yılı resmi rakamları ile günde 775 kişi büyük çoğunlukla köpek ısırması nedeniyle hastaneye başvurdu, bunların yarısı ne yazık ki 15 yaşın altındaki çocuklar.”

Belediyelerin sokak köpeklerine ilişkin görevlerinin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nde yer aldığını belirten Çelik, “Öldürme bu hayvanlar için düşünülecek en son çözüm olacaktır” dedi.

Belediyelere ‘yakala – kısırlaştır – sal’ metodu getirildiğini ifade eden Çelik’in sunumu sokak hayvanlarına ilişkin yurt dışı uygulamalarından örneklerle devam etti.

HABERLER  Karaköprü Belediyesi, depreme dayanıklı konutlar için jeofizik araştırmalarını sürdürüyor

Çelik, sahipsiz sokak hayvanlarının korunması kadar aynı çevrede yaşayan halkın da başıboş sürü halinde gezen hayvanların saldırısından korunmaya; can güvenliği ve huzur içinde yaşamaya hakkı bulunduğunu kaydetti. Avukat Çelik, bu mücadelede gerek bakanlık gerekse büyükşehir ve ilçe belediyeler arasında karşılıklı iletişim, iş birliği ve koordinasyona dayalı daha etkin bir yöntem geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.