enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5188
EURO
34,8976
ALTIN
2.433,22
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
29°C
Salı Hafif Yağmurlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

Şanlıurfa’da sel ücretli öğretmenleri de vurdu

Şanlıurfa’da sel ücretli öğretmenleri de vurdu

Şanlıurfa’da sel ücretli öğretmenleri de vurdu
01.04.2023 11:49
0
A+
A-

Şanlıurfa’da 14-15 Mart’ta yaşanan sel felaketi sonrası kent genelinde 3, merkez üç ilçe de ise eğitime 4 gün ara verildi. Ücret karşılığı derse giren ücretli öğretmenler, sel nedeniyle eğitime ara verilen günlerin maaşlarını alamadıkları için mağdur edildiklerini ileri sürüyor.

Eğitim sendikalarının Şanlıurfa’daki şube yöneticileri ise, aylık gelirleri asgari ücreti bulmayan ücretli öğretmenlerin bu tür maaş kesintileriyle daha da mağdur edildiğini söyledi.

Şanlıurfa’da 14-15 Mart’ta yaşanan ve 17 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda ev ve iş yerinin sular altında kaldığı sel felaketi kentte hayatı olumsuz etkiledi. Sel nedeniyle eğitim öğretim faaliyetleri de durduruldu. Eğitime kent genelinde 3 gün, zararın en yoğun yaşandığı merkez üç ilçe Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye de ise 4 gün ara verildi.

Ücret karşılığı derse giren ücretli öğretmenler, sel nedeniyle eğitime ara verilen günlerde ücretlerini alamadıklarını belirtiyor.

Öğretmenler, sel felaketinin yol açtığı psikolojik yıkımın üstüne bir de maaş kesintisiyle daha da mağdur edildiklerini ifade ediyor.

BİHA’nın ücretli öğretmenlerin sorunlarıyla ilgili görüştüğü eğitim sendikalarının Urfa’daki şube yöneticileri ise, asgari ücretin altında çalışan öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini belirtti.

BİNİCİ: MAĞDURİYETLERİNE MAĞDURİYET EKLENİYOR

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Binici, ücretli öğretmenler ile ilgili benzer problemlerin sürekli yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bu sorunu öteden beri yaşıyoruz. Geçen ay da buna benzer problemler yaşamıştık. Zaten ücretli öğretmenlerimizin de yaşadığı problemler biliniyor. Asgari ücretin dahi altında çalıştırılıyorlar. Bu konuda yasal düzenlemeler, amir hükümler varken buna rağmen açlık, yoksulluk, bütün sınırların altında çalıştırılıyorlar. Özellikle yaşanan bu tür olaylar ve maaşların geç yatırılması da mağduriyetlerine mağduriyet ekliyor. Biz bu tür problemler ile ilgili defaatle ilçe milli eğitim müdürlükleriyle görüştük. Düzeltileceği söyleniyor ama sürekli aynı problemler yaşanıyor.”

HABERLER  Şanlıurfa’ya bin 610 depremzede öğrenci geri döndü

“MEVCUT ÇÖZÜM ÜCRETLİ ÖĞRETMENE KADRO VERİLMESİDİR”

Binici, ücretli öğretmenlerin sorunlarının temel çözümünün kadro olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

“Burada yapılması gereken, halihazırda seçime de gidilirken bu arkadaşlarımızın sorunlarını kısa vadeli çözümler yerine temelden bir çözüm üretilmesi lazım. Eğer gerçekten sorunların çözülmesi isteniyorsa bu arkadaşlara kadro verilmesi gerekir. Neden kadro verilmesi gerekiyor bu arkadaşlara? Çünkü okullarda ihtiyaç duyulduğu için çalıştırıyorlar. Öğretmen odasında aynı işi yapan bu arkadaşlar, kadrolu olan bir öğretmenin dörtte bir maaşını alıyor. Mesele sadece maaşların geç yatırılması veya bazı günlerin ödenmemesi değil. Bunu bu çerçeveye indirgediğimizde, gelecek ay 4 gün erken yatırıldı veya yatırılmayan günler ödendi. Sorun çözüldü mü, hayır. Mevcut olan çözüm göz önündedir. İhtiyaç var. Bu aslında mevcut iktidarların tercihleriyle alakalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalarda da 200 bine yakın öğretmen açığımız var. Atamaları yapar, bu sorunu ortadan kaldırırsınız.”

COŞKUN: ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN EK DERS HAKKI VERİLMELİ

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, deprem zamanında okul olmadığı halde ödeme yapıldığını ve bunun bir kez daha yapılabilir olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Ücretli öğretmenlerimiz asgari ücretin altında bir ücret alıyor. Deprem zamanında okul olmadığı halde Milli Eğitim Bakanlığı doğru bir adım atmıştı. Bakanlığın bu attığı adımın sel döneminde de atması gerekir diye düşünüyoruz. Bakanlığın hangi ilde sel felaketi olmuş ise mutlaka ücretli öğretmenlerimizde ek ders kaybı olmamalı. Ücretli öğretmenlerin ek ders hakkı verilmeli. Sel döneminde tatil edilen 4 günlük süre ücretli öğretmenin aldığı veya eline geçtiği maaşın yüzde 20’sine tekabül eden bir miktardır. Bu rakam az bir şey değil. Biz de bu sel zamanında yaşanan mağduriyetten dolayı ek ders alan öğretmenlerimizin mağdur edilmemesi için ek ders haklarının verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

HABERLER  YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.