MEB’den okul öncesi ve ilköğretimde önemli değişiklikler
Bu değişiklikler, öğrencilerin eğitimini daha kaliteli hale getirmeyi ve okullaşma oranını artırmayı hedefliyor.
Değişiklikler arasında en dikkat çekenler şunlar:
Teneffüs süresinin uzatılması
Değişiklikler arasında en dikkat çekenlerden biri, teneffüs süresinin uzatılması. Bu değişiklikle, öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri ve dinlenmeleri için daha fazla zamanları olacak.
Sınıf geçme puanlarının yükseltilmesi
Diğer bir önemli değişiklik, sınıf geçme puanlarının yükseltilmesi. Bu değişiklikle, öğrencilerin daha başarılı olmaları ve daha kaliteli bir eğitim almaları hedefleniyor.
Öğrencilerin şubelere otomatik dağılımı
2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren öğrencilerin şubelere dağılımının dengeli olması için bu işlemler e-Okul sistemi üzerinden otomatik yapılacak. Bu değişiklikle, öğrencilerin daha adil bir şekilde dağıtılması ve eğitim öğretim kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Devamsızlık velisine bildirilecek
Değişiklikler arasında yer alan bir diğer önemli madde, devamsızlığın velisine bildirilmesi. Bu değişiklikle, öğrencilerin devamsızlıklarının takip edilmesi ve okula devamlarının sağlanması hedefleniyor.
Mevsimlik tarım işçilerine sorumluluk verildi
Mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçer ailelere, çocuklarının kayıtlı olduğu okullarına bildirmesi, çocuklarını gittikleri yerlerdeki okullara kaydettirmesi ve çocuklarının okula devamını sağlamaları konusunda sorumluluk verildi. Bu değişiklikle, mevsimlik tarım işçisi çocukların da eğitimden yararlanması hedefleniyor.
Ana sınıfları sadece ilkokul bünyesinde açılacak
Daha önce ortaokul, lise, BİLSEM ve benzeri eğitim kurumlarında da ana sınıfı açılabiliyordu. Yapılan değişiklikle, ana sınıfları sadece ilkokul bünyesinde açılacak. Bu değişiklikle, öğrencilerin yaş ve gelişim olarak kendilerine en yakın olan ilkokul öğrencileriyle birlikte eğitim almaları hedefleniyor.
Ders programlarına düzenleme yapıldı
Öğretmenlerin haftalık ders programları yapılırken engelli öğretmenlerin, bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan öğretmenlerin ve 36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin durumlarının dikkate alınması sağlandı.
Puanlı değerlendirme kaldırıldı
Okul öncesi eğitim ve ilkokullarda öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme değerlendirme araçları ile yapılacağından ilkokul 4’üncü sınıflarda puanla değerlendirme kaldırıldı.
Bebeği olan öğretmenlere kolaylık
Doğum yapan öğretmenlerin 1 yıl olan nöbet tutmama hakkı, anne ile çocuğun daha fazla bir arada kalabilmelerini sağlamak amacıyla 2 yıla çıkarıldı.
Fotoğraf için izin
Öğrencilerin 6698 sayılı Kanun çerçevesinde kişisel verilerini korumak amacıyla fotoğraf, görüntü ve seslerinin izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılması yasaklanarak veliden ve rehberlik öğretmeni gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması şartı getirildi.
Okul öncesi eğitimde para toplanabilecek
Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların temel ihtiyaçlarını, öz bakım süreçlerini ve eğitim programının uygulanmasını desteklemek amacıyla katkı payı alınabilmesi sağlanacak. Bu uygulamadan bu yıl deprem bölgesi muaf.
MEB’in yaptığı bu değişikliklerin, öğrencilerin eğitimini daha kaliteli hale getirmeye ve okullaşma oranını artırmaya katkı sağlayacağı düşünülüyor.