enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3612
EURO
34,7842
ALTIN
2.400,49
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
25°C
Şanlıurfa
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Harran Üniversitesi’nde ‘Sürdürülebilir Gelecek için İklim-Su-Tarım Zirvesi’ düzenlendi

Harran Üniversitesi’nde ‘Sürdürülebilir Gelecek için İklim-Su-Tarım Zirvesi’ düzenlendi

Harran Üniversitesi’nde ‘Sürdürülebilir Gelecek için İklim-Su-Tarım Zirvesi’ düzenlendi
18.10.2023 20:32
0
A+
A-

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen ‘Sürdürülebilir Gelecek için İklim-Su-Tarım Zirvesi’, ulusal yayın kuruluşu olan AgroTV’den canlı olarak yayınlandı.

Programın açılışında, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ali Çullu, Agro TV Türkiye ve Azerbaycan CEO’su Doğan Başaran, TürkTraktör Pazarlama ve İş Geliştirme İş Lideri Rehda Cem Akyüz, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, ARC Water Technologies Yön. Kur. Başkanı Alkan Canbay, TOPRAQ Tarım Teknolojileri Pazarlama Direktörü Hilal Şahin, Esular Kurucusu Erdal Sandal birer açış konuşması gerçekleştirdi.

Konunun uzmanları, kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin katılım sağladığı program, yönetmenliğini Coşkun Aral’ın kendine has üslubuyla çekimlerini yaptığı “Göbeklitepe” belgesel gösterimi ile devam etti.

Belgeselin ardından düzenlenen moderatörlüğünü oyuncu, tarihçi Pelin Batu’nun yaptığı; Haberci, Belgesel Yapımcısı Coşkun Aral, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr.Ali Rıza Öztürkmen ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı ‘Sürdürülebilir Gelecek için İklim-Su-Tarım Zirvesi’ izleyicilerden oldukça beğeni aldı.

Programda konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, “İklim değişikliği ve su kıtlığı, dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biridir. Bu sorunların çözümü için tarımda sürdürülebilirlik yaklaşımının benimsenmesi büyük önem taşımaktadır. Harran Üniversitesi olarak, bu konudaki farkındalığı artırmak ve çözüm önerileri geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bugün düzenlediğimiz zirve de bu çalışmaların bir parçasıdır” dedi.

Agro TV Türkiye ve Azerbaycan CEO’su Doğan Başaran ise, “Agro TV olarak, tarımın sürdürülebilirliği konusunda farkındalık yaratmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu zirve de bu amaçla düzenlediğimiz önemli bir etkinliktir” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Şanlıurfa’da sesler yine Gazze için yükseldi! “Zulme sadece sözle değil gerçekten karşı durun”

Programda konuşan konuklar, iklim değişikliğinin tarımı olumsuz etkilediğini ve bu sorunun çözümü için sürdürülebilir tarım yöntemlerinin benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmacılardan Coşkun Aral, “Göbeklitepe, 12 bin yıl önce inşa edilmiş ve günümüze kadar ulaşmış bir tarım kentidir. Bu, tarımın insanlığın en eski medeniyetlerinden biri olan Sümerler tarafından önemli bir yaşam kaynağı olarak görüldüğünün bir göstergesidir. Bugün, iklim değişikliği ve su kıtlığı gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde, tarımda sürdürülebilirlik yaklaşımının benimsenmesi daha da önem kazanmıştır” dedi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr.Ali Rıza Öztürkmen, “İklim değişikliği, tarımı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu sorunun çözümü için, tarım alanlarının sulama sistemleriyle desteklenmesinin yanı sıra, su tasarrufu sağlayan tarım yöntemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz ise, “İklim değişikliği, tarımı sadece sulama ihtiyacı açısından değil, aynı zamanda tarımsal üretimde meydana gelen değişiklikler açısından da olumsuz etkilemektedir. Bu sorunun çözümü için, iklim değişikliğinin etkilerine dayanıklı tarımsal ürünlerin geliştirilmesi gerekmektedir” dedi.

Program, katılımcıların sorularının yanıtlanması ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.