enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5180
EURO
34,7930
ALTIN
2.420,54
BIST
9.750,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Açık
33°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
32°C

İNSAN İNSANA İLİŞKİLERDE DİNİN ÖNEMİ

09.09.2020 14:38
0
A+
A-

İlahi dinin ana gayesi ve amacı “iyi insan” yetiştirmektir.

İlahi dinin ana gayesi ve amacı “iyi insan” yetiştirmektir.


Bu sebeble dinin öncelikleri arasında; İnsan Allah ilişisini düzenler. İnsan insan ilişkisini,İnsan tabiat ilişkisini,Ve insan eşya ilişkisini adalet ve hikmete dayalı bir dengede olmasını insanadan ister.İnsanın bu evrende halife konumuda olduģu bilinci ile hareket etmesi gerktiğini hatırlatır.Yoksa fesat ve anarşiye sebebiyet vermiş olur.
İnsan, konuşan, düşünen, akleden, üreten ve vicdan sahibi gibi fıtrat değerleri ile donatılmış olan komplike bir canlı varlık tanımı daha yerinde diyebiliriz.
Esas sorunların temelinde aslında doğru bir insan tanımı yapamayam ideolojiler, beşeri dinler ve uygarlıklar malesef insanı insanın kurdu yapma gafletine düşmüşlerdir.
İnsan, sadece bedensel olarak; yiyen, içen, uyuyan vede çiftleşen bir hayvani boyuta indirmek aslında insana en büyük zulümü reva görmüşler.
Modern hayat Tanrıyı yok sayan bir alğıya sahip olduğu icin tek dünyalı haz ve zevke dayalı sadece bu dünyadan ibarettir.Her şey diyerek insanı sorumsuz ve kötülüğü rahatlikla yapabileceğini telkin etmiş oldular.Nasil olsa hesap falan yok, niye kendimi çok şeyden mahrum edeyim diye bir kanaat oluşmuştur.
Koşullar değiştikçe insanlarda doğal olarak değişime uğramış oluyorlar.Her yeni teknoloji kendi kurallari ile var oluyor.Buda toplumda kültür değişikliğine sebebiyet verebiliyor.Kuşak çatişması tabi olarak kendini gösterebilmekte.
MODERN İNSAN TEKNOLOJİYİ BULDU.KALBİNİ ve VICDANINI HATTA AİRETİNİNİ KAYBETTİ…
İSLAM’IN İNSANA BAKIŞI
İslam, insanı en güzel bir biçimde yartılmış ve canlıların en üstünü olarak görüyor.
Fakat insan çocuk olarak dünyaya geldiğinde bir çare ve kendine yetemiyen bir devreyi anne ve babasının yardımı ile ancak ayakta kalabilmektedir.
Ne zaman rüşte erer o zaman sorumluluk alması istenir. Her insan ve toplumlar kendi zamanlarına göre bir eğitim ve öğretim görerek ustalaşmaları gerklidir.
Sanatsal, deney, araştırma merkezler, patent ve girişimci ruha sahip nitelikli insanlarin acilen yetiştirilmesi gerekiyor.
Madem artık bilgi veya dijital çağdayız.O zaman gayet tabi olarak frakanslarımızı güncelliyerek günümüz dünyasında ki gecerli kotlari indirmemiz icab etmektedir.
Bütün bunları yaparken din bizi onaylıyor.Hatta bu gayret ve çalışmalarımıza ibadet demektedir.
Öncelikle eskiden kalma gelenekçi dini zihin ve alğımızı silip yerine vahiy merkezli doğru din alğısı ve zihin yapısını yüklememiz gerekiyor.
VAHİY, Allah kulu Muhammedin kalbine indirdiği hakikat ilkelerinin bütününe denir.
VAHİY, insan ve toplumların bir arada barış ve huzur içinde yaşayabilmeleri için; adalet, eşitlik, yardımlaşma gibi değerlerin hakim olmasını şart koşmaktadır.
VAHİY, sınıfsal bölünmeyi, kavmiyetçiliği ve kadın erkek ayrımcılığını temelden ret etmektedir.
VAHİY, insanın insana üstünlük kurmasını ret eder, Vahiy’e uymayan gelenek ve göreneğin batıl olduģunu bildiriyor.
VAHİY, her insanın kendi var oluş amacının gereği icabı bu hayatta niçin bulunduģuna ahlaki bir cevap bulması yönünde düşünerek ibret alarak bir iman sahibi olmasını istiyor.
VAHİY, insanın iyi bir özgür birey olmasını ve yalnız Allah’a itaat o’nun dışında ki yanlış otoriteleri ve inanançları ret etmesini için indi dense yanlış demiş olmayız…
GÜNÜMÜZDE VAHİY’İN ÖNÜNDE KÎ ENGELLER;
-Gelenekçi atalar din alğısı-Rivayet ve hadisleri dini kaynağı görmek-Osmanlıcılık ve muhafazakârlık-Kavmiyetçilik ve ırçılık-Tasavvuf ve tarikatçılık-Mezhep ve fırkacılık-Modern ve sekülerizm-Kapitalistlik ve humanizim-Laik ve demokratlık…vs
Bu tesbitlerim tepki cekebilir günümüz insanlari acisindan sorun yoktur. Eleştirebilir, hatta ret edebilirsiniz. 
Zeki Celik

HABERLER  DEPREMLER OLUYOR BEYNİMDE!
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.