Şanlıurfa’da eğitime farklılık katan okul
Proje hakkında bilgi veren Okul Müdürü Fahri Merde, proje ile okulumuzun proje yazım ve uygulama kapasitesinin olduğunu kanıtladıklarını, her şeyden önce öğrencilerinin yarısına yakını sığınmacı ailelerin çocuklarından oluşan bir okul olarak yerel öğrenciler ile sığınmacı öğrenciler ve bunların ailelerinin uyum içinde olacakları bir okul ve eğitim iklimi oluşturmak için çabaladıklarını ve bu projenin de temelinin bu çaba olduğunu kaydetti.
“PROJENİN YAYGINLAŞTIRMA SÜRECİ DEVAM ETMEKTEDİR”
Projenin hazırlanma aşaması ile ilgili bilgiler veren Okul Müdürü Fahri Merde, “2020 proje döneminde okulumuz öğretmenlerinden Mustafa Tenekeci’nin fikri öncülüğünü yaptığı projenin yazım aşamasını ise okulumuzun o dönemki İngilizce öğretmenlerinden Esra Özkan gerçekleştirdi. Projemiz Ağustos 2020’de kabul aldı. Projenin uygulanma yılı ise 2021 olarak belirlendi. Projenin en önemli aşamalarından biri olan yapılandırılmış kursu almak için okulumuzdan 7 öğretmen 22-28 Ağustos tarihleri arasında İspanya’nın Barcelona kentine giderek bir haftalık eğitim aldılar. Şimdi ise projenin yaygınlaştırma süreci devam etmektedir. Projemiz 31 Ararlık 2021 tarihinde sonlandırılacaktır. Projenin bütün masrafları Erasmus+ tarafından karşılanmaktadır. Bu sebeple Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezine ile Türkiye Ulusal Ajansına okulumuz ve proje çıktıları ile yarar görecek tüm öğrencilerimiz ve velilerimiz adına teşekkür ederim, dedi.
“EĞİTİME FARKLLIKLARIMIZI KATIYORUZ, GÖÇMENLERİ KUCAKLIYORUZ”
Projenin içeriği ve Barcelona hareketliliği konusunda bilgi veren proje koordinatörü Mustafa Tenekeci projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Ülkemiz Avrupa’ya yakınlığı, göç yollarının kesişim noktasında bulunması, sosyokültürel ve fiziki yapısı nedeniyle en çok göç alan ülkelerin başında gelmektedir ve 2011 yılında Suriye’de çıkan iç savaş sonrası pek çok sığınmacının nihai durağı haline gelmiştir. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre ilimiz Şanlıurfa’da 428 bin 306 Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır. Okulumuzdaki 421 öğrencimiz ise bu ailelerin çocuklarından oluşmaktadır.
Yaşanan “Uyum ve kabul” sorununu ortadan kaldırmayı, aynı zamanda farklılıklardan doğan durumu hem göçmen hem de yerel öğrencilerimiz için fırsata çevirerek “çok kültürlü” bir eğitim öğretim ortamı oluşturmayı hedeflediğimiz bu proje sayesinde tüm enerjimizi olumlu bir okul iklimi yaratmak için sarf etmeyi istiyoruz. Özellikle çocukları ile benzer duyguları paylaşan velilerimizi de sürece dahil ederek hem onlara yardımcı olmayı hem de onların işbirliğini arkamıza alarak okulumuzu ve okul çevremizi yeniden hoşgörü temelinde inşa etmeyi planlıyoruz.”