enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3583
EURO
34,9921
ALTIN
2.326,20
BIST
9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Urfa Tabip Odası: “Ceza yönetmeliğine karşı mücadelemiz sürecek”

Urfa Tabip Odası: “Ceza yönetmeliğine karşı mücadelemiz sürecek”
07.10.2021 18:38
0
A+
A-

Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Bulut Ezer, Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki göstererek mücadelelerinin süreceğini belirtti.

Şanlıurfa Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, İstanbul Aile Hekimliği Platformu’nun “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne karşı eylem çağrısına düzenledikleri basın toplantısıyla destek verdi. Şanlıurfa Tabip Odası’ndaki toplantıya, Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Bulut Ezer ve diğer oda üyeleri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Ezer, 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki gösterdi. Söz konusu yönetmeliğin cezalandırma ve işten atma talimatnamesi olduğuna vurgu yapan Ezer, bu yönetmeliğe karşı mücadelelerine devam edeceklerini kaydetti.

“SÖZLEŞME TÜM MADDELERİYLE FESHEDİLMELİ”

Sözleşmenin ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız ve keyfi yaptırımlar getiren, birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamayan bir sözleşme olduğuna dikkati çeken Ezer, sözleşme tüm maddeleriyle derhal feshedilmesi gerektiğini dile getirdi. Ezer, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İhtar Puanı Cetveli’nde yapılan değişiklikle ceza uygulanacak fiil sayısı 35’ten 40’a çıkarılmış, basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kuramlarına veya sosyal medya araçlarıyla bilgi veya demeç vermek ceza puanı verilecek fiiller arasına eklenmiştir. Pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla dile getiren ASM (Aile Sağlığı Merkezi) çalışanlarının sözleşmeleri feshedilecektir.”

“KEYFİ KARARLARLA İŞTEN ATMALAR KOLAYLAŞABİLİR”

Ezer, ASM çalışanlarının mevcut iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırıldığını ve kanuni dayanağı bile bulunmayan bir komisyonun verebileceği keyfi kararlarla işten atmaların kolaylaşabileceğini belirtti. Ezer, şunları kaydetti:

“Entegre ASM çalışanlarına, mazeretli olup olmadığına bakılmaksızın beş nöbet görevini yerine getirmediğinin/getiremediğinin tespit edilmesi durumunda sözleşme feshi uygulanacak denilmekte, sağlık çalışanlarının sağlık hakkı yok sayılmaktadır. Geçerli mazereti olup olmayacağına bakılmaksızın demek hasta da olsanız çalışacaksınız demektir ve insan haklarına aykırıdır, kölelik dönemi çalışma şartlarının bile gerisinde bir uygulamadır.  Bir sözleşme dönemi içerisinde herhangi bir fiilin ikinci ve devam eden ihlallerinde, ihtar puanı iki kat olarak uygulanır denilmekte, sağlık çalışanları işiyle tehdit edilmektedir. Daha güvenli ve verimli bir çalışma ortamı ve maddi ve özlük hakları için mücadele eden sağlık çalışanları mevcut tüketici çalışma şartlarını itirazsız kabul etmeye zorlanmaktadır.”

HABERLER  Urfa'da arazi kavgalarına karşı farklı bir çözüm önerisi

ASM’lerde hali hazırdaki zorlu çalışma şartlarının giderek ağırlaştırılmakta ve kronik hasta takiplerinin mantıksız kriterler dayatılarak takibi yapılamayacak hale getirildiğini ileri süren Ezer, belirlenen kriterlere uyulamaması durumundaysa cezayla tehdit edildiğine değindi. Ezer, “İhtar Ceza Cetveli’nin yeni 40. maddesine göre; sağlık emekçilerine yönelik gerçek dışı beyanlar ve muğlak suçlamalarda bulunulması halinde bile bu durumun üç kez olması durumunda sözleşme feshi öngörülmektedir.”

“SAĞLIK YÖNETİMİ UZUN SÜREDİR YAMALI BOHÇAYA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ DURUMDA”

Ezer, ceza yönetmeliğinin ASM çalışanlarının iş güvencesini tamamen ortadan kaldırdığını, ücretlerini ve kazanılmış haklarını gasp ettiğini, görüş ve düşünce açıklama özgürlüğünü ortadan kaldırdığını iddia etti. Yönetmeliğe karşı başlattıkları mücadelenin yönetmelik geri çekilinceye dek süreceğini belirten Ezer, şunları kaydetti:

“Sağlık yönetimi uzun süredir yamalı bohçaya dönüştürülmüş durumdadır. Sorunun muhatabı olan biz sağlık emekçilerini ve örgütlerini dikkate almadan, salt baskı altında tutma ve sindirme maksatlı yapılan ve mali-özlük haklarımızda da sürekli gerilemelere neden olan değişiklikler yapılmakta, bu değişikliklerin uygulanamaz olduğu görüldüğünde yeni değişikliklere gidilmektedir. Hangi yönetmeliğin hangi yönergesinin geçerli olduğu artık bizler tarafından bile zor takip edilir haldedir. Tepkiler üzerine aşı ek ödemeleri düzenlemesinde geri adım atan Bakanlık yeni düzenlemesiyle de sahada yaşadığımız sorunları çözmemiş, ek ödemelerdeki adaletsizliği ortadan kaldırmamıştır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.