enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3752
EURO
34,7818
ALTIN
2.434,64
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
29°C
Şanlıurfa
29°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Şanlıurfa’da kiralık ev sorunu derinleşiyor

Şanlıurfa’da kiralık ev sorunu derinleşiyor

Şanlıurfa’da kiralık ev sorunu derinleşiyor
10.09.2023 23:13
0
A+
A-

2023-2024 eğitim öğretim yılının okullarda yarın başlayacağı Şanlıurfa’da üniversitede de eğitimin başlamasına sayılı günler kaldı.

Şanlıurfa’ya yeni eğitim dönemi öncesi binlerce öğretmen ve öğrenci gelirken kentteki kiralık ev sorunu derinleşiyor. Kira fiyatlarının cep yaktığı kente gelen memur ve üniversite öğrencileri ev bulmakta sıkıntı yaşıyor. Kentteki konut açığının her yıl ortaya çıkan ihtiyaca depremde hasar gören meskenlerin de eklenmesiyle 50 bini aştığı ifade ediliyor.

Şanlıurfa’da son zamanlarda yaşanan konut sorunu okulların açılmasına ve üniversitede eğitimin başlamasına sayılı günler kala daha da derinleşti. Şehre gelen memur ve öğrenciler, fahiş fiyatlara dahi ev bulamıyor.

Şanlıurfa’da var olan konut sorunu 6 Şubat’taki yıkıcı depremlerin ardından iyice gün yüzüne çıktı.

Şanlıurfa depremde en az hasarın yaşandığı illerden biri olsa da deprem sonrasında kentteki yaklaşık 8 bin yapının yıkım kararı alınmıştı.

Bu binaların yarıya yakınını çok katlı binalar oluşturuyor.

Kentte her yıl en az 30 bin konuta ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Bu ihtiyaca yıkılacak binalardan çıkan veya çıkmakta olanları da ekleyince kentteki konut açığı 50 bini aştı.

Parası olan daire satın almakta zorlanmazken kiracılar ise ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Kiracıların kimi hasarlı binada endişeyle günü kurtarmaya çalışıyor kimi kenti terk etti kimi de kırsala döndü.

Asıl çileyi yaşayacak olanlar ise kente atanan memurlar ile öğrenciler.

İnternet sitelerinde kiralık ilanlara bakıldığında Haliliye’de 1+1 eşyalı daire için “memur olması” şartıyla 9 bin lira fiyat istendiği görülüyor.

Karaköprü’de ise 10 bin liranın altında boş kiralık daire neredeyse yok gibi. Oda sayısı arttıkça istenilen kira bedeli de artıyor.

Şanlıurfa’da konut yetersizliği bir yana mevcut kiraların da yükselmesinde birçok neden bulunuyor.

HABERLER  Malatya'da 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

EV SAHİPLERİ TALEBİ FIRSATA ÇEVİRİYOR

Şüphesiz ev sahipleri talebi fırsata çevirmiş durumda. Daha yüksek kira geliri elde etmek isteyen mülk sahipleri kira fiyatlarını ikiye katladı. Makroekonomik koşulları göz önünde bulunduran ev sahipleri enflasyon oranında veya bu oranın da üstünde gelir elde edebilmek için kira bedellerini sürekli artırıyor.

Özellikle üniversite için Şanlıurfa’ya öğrencilerin gelecek olması talep yönünde bir artış ürettiği için ev sahiplerinin bu talebi bir fırsat olarak değerlendirerek kira bedellerini çok yüksek oranda arttırdı.

FİYATLAR TALEPLE DOĞRUSAL OLARAK ARTIYOR

Öte yandan konut arzı talebi karşılamıyor. Her yıl Şanlıurfa’da binlerce konut ihtiyacı ortaya çıktığı biliniyor. Düzensiz göçmen nüfusunun yanı sıra her yıl kente yeni memur ve öğrencilerin gelmesi, büyükşehirlerden eve dönüşler büyük bir konut talebi oluşturuyor. Dolayısıyla fiyatlar taleple birlikte doğrusal olarak artıyor.

Konut hakkı her ne kadar anayasal bir hak olsa da sosyal konutlar üretilmedikçe bu sorunun üstesinden gelinebileceği gözükmüyor.

Devlet eliyle sosyal konut uygulaması hayata geçirmek gerekiyor. Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu büyükşehirlerde sosyal konutlar üreterek halka arz etmek gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.