enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4150
EURO
34,8218
ALTIN
2.400,00
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

Şanlıurfa’da “Evren” ismi tartışma konusu oldu

Şanlıurfa’da “Evren” ismi tartışma konusu oldu

Şanlıurfa’da “Evren” ismi tartışma konusu oldu
16.09.2023 12:24
0
A+
A-

Şanlıurfa’da Evren Sanayi Sitesi isim değişikliyle gündemde. Zirai Aletler ve Motorlu Vasıtalar Tamircileri Odası Başkanı Halil Polat, 12 Eylül darbesinin öncüsü Kenan Evren ile anılan sitenin isminin değiştirileceğini açıkladı.

Evren Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mustafa Arslan ise her yıl 12 Eylül geldiğinde şovmenlik peşinde koşanların bulunduğunu belirterek, “Bizim isimden önce bir sürü sorunumuz varken isim değişikliğini konuşuyoruz. Esnafı germekten başka işe yaramıyor bu” dedi.

Demokrasi tarihinde kara bir leke olarak yerini alan 12 Eylül 1980 darbesinin öncüsü Kenan Evren’in adı ve soyadı ya da sadece soyadı verilen noktaların isim değişikliği her yıl eylül ayında gündeme geliyor.

Benzer bir durum darbenin bu yılki yıl dönümünde Şanlıurfa’da da gündeme geldi.

Eyyübiye ilçesine bağlı Kadıkendi Mahallesinde bulunan Evren Sanayi Sitesi’nin isminin geçtiğimiz günlerde değiştiği iddiaları dile getirildi. Motorlu Vasıtalar Tamircileri Sanat ve Esnaf Odası Başkanı Halil Polat, 12 Eylül darbesinin öncüsü Kenan Evren ile anılan sitenin isminin kesin olarak değiştirileceğini açıkladı.

İsim değişikliği konusu Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda da konuşuldu.

Evren Sanayi Sitesi Kooperatifi’nin özel bir durumu olduğunu belirten AK Parti Grup Başkan Vekili Sait Kaya, her yıl kısır bir döngü içerisinde bulunduklarını belirterek, “Kendi araştırmalarım sonucunda, Evren sanayi kooperatifinin isminin Kenan Evren’den gelmediğini, ‘evren’ kelimesinden geldiğini öğrendim. Her 12 Eylül’de bu konuyu tartışıyoruz, bir kısır döngü içindeyiz. Kooperatif ismi, Kooperatif Ana Sözleşmesi’nde aldığı için, bu ismin değiştirilmesi için Kooperatif Ana Sözleşmesi’nin değiştirilmesi gerekmektedir. Bu değişiklik için beş tane meslek odasının kurucu olarak kabul edilmesi ve bu meslek odalarının üçte iki çoğunluğunun onayı gerekmektedir” dedi.

Evren Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mustafa Arslan’a göre de sanayi sitesinin isminin değişmesinden daha önemli sorunları var.

HABERLER  Şanlıurfa'da görev yapan isim İçişleri Bakanı oldu

BİHA’ya konuşan Mustafa Arslan, Sait Kaya gibi, her yıl benzer bir döngünün yaşandığına vurgu yaparak, şovmenlik peşinde koşanlara dikkati çekti.

ARSLAN: İSMİN DEĞİŞMESİ İÇİN ODALARIN VE KOOPERATİFİN ONAYI GEREKLİ

İsim değişikliğinin tek bir oda başkanı ile değil sanayide bulunan tüm odaların ve kooperatifin ortak vereceği karar neticesinde değişebileceğini belirten Arslan, şunları söyledi:

“Evren Sanayi Kooperatifi ile Evren Sanayi Sitesi bir bütündür. Bu sitenin en küçük cıvatasından somununa kadar her şeyin yapımını Evren Sanayi Kooperatif Başkanlığı ve ortakları yapmıştır. Bunlar göz önüne alınınca isminin değişmesi için bu kooperatifin ve ortakların hepsinin onayı gerekli.

Biz 12 Eylül’ü lanetliyoruz, Allah belalarını versin ancak bunu sürekli bize çağrıştırmaları yanlış. Bugün Türkiye’nin birçok yerinde bu darbeci adına yapılmış bir sürü yollar, siteler ve mahalleler var. Bizim sitemizin ismi Evren Sanayi’dir eğer ki ismi ve soy ismi olsaydı bu bizim için problem olurdu. Bunları diyoruz ama her 12 Eylül’de insanlar kendilerini gündeme getirmek için bu konuyu gündeme taşıyanlar var, şovmenlik yapanlar var.”

“BAŞKA SORUNLARIMIZ VARKEN BİZ BURADA İSİM TARTIŞIYORUZ”

Sadece bir levha koymakla isim değişmediğini belirten Mustafa Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyelim ki meslek odası başkanı, oda olarak karar alıp isim değişikliği için Büyükşehir Meclisi’ne müracaat etti. Meclis bize danıştı mı, bize bir şey sordu mu, hayır.  Kaldı ki tapuların mülkiyetlerin parasını, hepsini kooperatif vermiştir.

İş yerlerimiz 4’e 5’e bölünmüş durumda, gençlerimiz iş bulamıyor, iş kuramıyor, ulaşım sorunumuz var ama biz burada isim tartışıyoruz. Bu isim değişikliği esnafımıza zarar verir. Burada 5 bin iş yeri var, bunların ticareti, çeki, senedi, faturası, ticaret odası kaydı ve sicili hepsi Evren Sanayi olarak geçiyor. Sadece oraya bir levha koyarak isim değişmiyor.

HABERLER  Şanlıurfa'da kayınbiraderini öldüren kadının ifadesi ortaya çıktı

Biz bu sorunları çözmeden bazı meslek odaları isim değiştirdik diyor. Burada 5 tane meslek odası başkanlığı var, o zaman diğer meslek odalarımız da başka bir isim getirsin, Meclis’e önersin. Meclis, oda talep etmiş diye bu ismimi uygulayacak, bu tarz şeyler sanayi sitemizi geriyor, insanlarımızı geriyor.

Bu isim değişikliği ekonomik olarak, sosyal olarak bir katkı sağlayacaksa, biz olağanüstü genel kurul yaparız, rica ederiz esnafımıza, katkı sağlayacak deriz uygularız bu kararı ama böyle bir şey yok.”

“İSİMDEN ÖNCE BİR SÜRÜ SORUNUMUZ VAR”

Sanayi sitesinde ulaşım, altyapı gibi bir sürü sorunun bulunduğunu belirten Arslan, ”İsim değişikliğinden önce ilgilenmemiz gereken daha önemli sorunlarımız var” diyerek şunları dile getirdi:

“Ulaşımla ilgili sitemizin giriş kısmında köprü kavşağımız var. 4-4,5 yıl geçmesine rağmen biz halen maalesef trafik sorununu çözemedik. Altyapıyla ilgili kanalizasyonlarımız imar planında belirtilmişin dışına yapılar çıkmış, idari alanlar dükkana dönüştürülmüş, kanallarımız iş yerinin ortasından geçiyor, Büyükşehir Belediyesine talep iletmemize rağmen hala bununla ilgili en ufak bir mesafe katedilmemiş. Yağmur yağdığı zaman drenajlarla ilgili sorun yaşıyoruz, bunları talep ettiğimiz zaman drenajlarla ilgili bir çalışma var mı? Maalesef yoktur.

Geçtiğimiz günlerde orta refüjle ilgili belediyemiz bir çalışma yapmış. Bu trafik sorununu çözüyor mu, çözmüyor. Bu isim değişikliğine ciddi anlamda tepkiler oluşuyor, esnafımız geriliyor. Esnafımız bu kadar gerilmeyi hak etmiyor. Eğer ki biz bu gerilmenin önüne geçmezsek bu seçim süreci içerisinde esnafımız maalesef olumsuz noktaya taşınacak. Biz burada Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeynel Abidin beyin daha duyarlı olmasını bekliyoruz.”

“ESNAFI GERMEKTEN BAŞKA İŞE YARAMIYOR”

“Bu kadar sorunlarımız varken ‘ben ismi Evren’den çıkardım Akabe yaptım’ demek… Böyle bir şey olmaz ya” diyen Arslan, “Esnafımızı germesinler, basit şeylerle gündem dışı konularla talep edilebilir. Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisi var mı var ama bizim kapımızın dışında gider bir levha koyar. Bizim kapımız orada kalır, kapımıza bir şey yapamazlar. Bu konuda esnafımız büyük tepkisi olursa biz de idare olarak gerekeni yaparız. İlla isim değişikliği olacaksa bizim burada 5 tane ortak odamız var, onlarla konuşup kararlaştırıp duruma göre hareket ederiz ama sadece bir tane meslek odasının çıkıp ben isim değiştiriyorum demesi esnafı germekten başka bir işe yaramıyor” diye konuştu.

HABERLER  Ramazan Şanlıurfa’da yoğun geçti
Yorumlar

  1. Halil dayı dedi ki:

    yaşım 70 evren olmasaydı şimdiki kör Topal demokrasimiz de olmazdı hangimiz hangimiz sokakta rahat yürüyorsunuz.hanginiz bir lokantada çarşıda rahatınız.yaslari 40 50 olanlar hatırlamaz.şehirlerarasi yolculuklarda bile sıkıntı yaşardık.Nolmus evrenmis askermis evet askeri yasanın 35 maddesi vatanı milleti koruma görevini yerine getirdi Ben neden işkence görmedim adam vatan haini veya onlara yardım etmiş
    BİRAZ DÜRÜST OLALİM.